Intrebare – Comercianții fără domiciliu fiscal în României au obligația de a emite bonuri fiscale pentru livrarile de bunuri efectuate ocazional pe teritoriul României cu prilejul unor târguri sau festivaluri?
Raspuns – Potrivit dispozițiilor O.U.G nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie au obligația de a emite bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale clienților, cu excepțiile prevăzute la art.2, iar la solicitarea acestora vor elibera şi factura, în condițiile legii.
Conform normelor de aplicare prin livrări de bunuri cu amănuntul şi prestări de servicii direct către populaţie se înţelege acele activităţi desfăşurate cu caracter permanent. Nu intră în această categorie eventualele livrări de bunuri şi prestări de servicii direct către persoane fizice efectuate întâmplător de către agenţii economici, alţii decât comercianţii cu amănuntul.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Având în vedere caracterul „întâmplător” al livrărilor de bunuri cu amănuntul efectuate ocazional către populație pe teritoriul României, de către comercianții care nu au domiciliul fiscal în România cu prilejul unor târguri, sau festivaluri, pentru livrările în cauză nu există obligația potrivit legii, de a emite bonuri fiscale cu aparatele de marcat electronice fiscale.
Baza legala
Ordonanta de urgenta a guvernului nr 28 / 1999 articolul 1 alin.1 și 2
Hotararea guvernului nr 479 / 2003 articolul 4 din Anexa 1
Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 27.05.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)