Raspuns – Codul fiscal prevede că la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
(i) 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
(ii) peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
Impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacţie.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Impozitul se calculează şi se încasează de notarul public înainte de autentificarea actului.
Fata de cele de mai sus, pentru o persoana fizica care vinde un teren dobindit intr-un termen de pana la 3 ani, notarul public va calcula impozitul pe venitul obținut din vanzare în cotă de 3%, dacă valoarea terenului declarată de părți este de până la 200.000 lei inclusiv, sau, dacă valoarea declarată a terenului este de peste 200.000 lei, va calcula suma formata din 6.000 lei + 2% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
Baza legala – Legea nr 227 / 2015 articolul art.111 alin.1 lit.a, alin.4, 5 și 6
Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 28.06.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)