Pornind de la aparitia in Monitorul Oficial, Partea I nr. 659 din 29 august 2016 a Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 1578/08.08.2016 – pentru aplicarea pct. 101 din titlul IX „Impozite si taxe locale” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 1/2016, ANAF vine cu urmatoarele precizari:
– Prin OMFP nr. 1578/2016, se aproba „Registrul de evidenta a mijloacelor de transport supuse înmatricularii/înregistrarii (REMTII)”, „Contractul de înstrainare-dobândire a unui mijloc de transport” si „Protocolul-cadru de cooperare privind schimbul de informatii” dintre organele fiscale locale si organele competente privind înmatricularea/înregistrarea/radierea mijloacelor de transport”.
– Ordinul vine în aplicarea pct. 101 din HG nr. 1/2016 privind normele metodologice pentru noul Cod fiscal. Astfel, normele stabilesc ca la nivelul fiecarui organ fiscal al comunei, al orasului, al municipiului, se instituie si se conduce Registrul de evidenta a mijloacelor de transport supuse înmatricularii/înregistrarii. Registrul, formular tipizat, se tine în format letric sau în format electronic, potrivit capacitatii administrative de care dispune organul fiscal local.
– În cazul unui proprietar, persoana fizica sau persoana juridica, de mijloc de transport care face obiectul înmatricularii/înregistrarii în România si care înstraineaza/dobândeste mijlocul de transport prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege, organul fiscal are obligatia înregistrarii actului de înstrainare-dobândire în acest registru.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
– Actul de înstrainare-dobândire a mijlocului de transport, în cazul în care ambele parti au domiciliul fiscal în România, se prezinta de persoana care înstraineaza, în original, precum si 4 fotocopii ale acestuia, cu mentiunea ”conform cu originalul”.
– Organul competent cu înmatricularea/înregistrarea/radierea mijloacelor de transport transmite, anual, în format electronic, organului fiscal local o situatie centralizatoare a radierilor/înmatricularilor/înregistrarilor mijloacelor de transport. Periodicitatea comunicarii informatiilor poate fi lunara.
– Organele fiscale locale transmit, în conditii de reciprocitate, informatiile înregistrate în evidenta proprie în luna precedenta:
a) conform întelegerii partilor, catre organele competente cu înmatricularea/înregistrarea/radierea mijloacelor de transport;
b) catre organele fiscale în a caror raza teritoriala îsi au domiciliul contribuabilii dobânditori de mijloace de transport sau în care si-au schimbat domiciliul sau resedinta contribuabilii proprietari de mijloace de transport.
– Pentru realizarea schimbului de informatii dintre organele fiscale locale si organele competente cu înmatricularea/radierea mijloacelor de transport se pot încheia protocoale pentru a optimiza si eficientiza schimbul de informatii. Schimbul de informatii este reciproc si se face utilizând orice canale de comunicare
Sursa – Administratia Judeteana a Finantelor Publice Mehedinti