Dupa cum stiti, persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) și alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază .
Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:
(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere – 300 lei;
(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere – 400 lei;
(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreținere – 500 lei;
(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere – 600 lei;
(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere – 800 lei.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
PREZENTAM IN CONTINUARE INTREBARILE SI RASPUNSURILE DE PE PAGINA DE FACEBOOK A ANAF:
INTREBARE – Va rog să-mi spuneți, dacă mă mut la alt loc de muncă în cursul unei luni, care angajator îmi acordă deducerea personală, primul sau angajatorul la care m-am mutat? Beneficiez de toată deducerea personală, sau numai o parte din ea?
RASPUNS – În situația în care, în cursul aceleiași luni vă schimbați locul de muncă la un alt angajator, atunci deducerea personală se acordă numai de primul angajator, în limita veniturilor realizate în luna respectivă, până la data lichidării.
La stabilirea bazei de calcul pentru determinarea impozitului lunar aferent veniturilor realizate în luna respectivă de la angajatorul următor, acesta nu va lua în calcul deducerea personală.
UTIL – Deducerea personala acordata salariatului pentru veniturile din salarii la funcția de baza – info valabil 2016 – click aici
INTREBARE – Cum apreciem situatia unui salariat care are declarata functia de baza si are si un copil minor incredintat in urma divortului, mamei. Beneficiaza sau nu tatal de deducerea de 400 de lei? Putem aprecia ca este si in intretinerea lui intrucat plateste pensie alimentara?
RASPUNS – Dreptul la deducere pentru copilul minor revine părintelui căruia i-a fost încredințat copilul și unuia dintre soții care formează noua familie.
INTREBARE – Pentru persoanele care au încheiat un CIM cu timp parțial, deducerea se acordă integral sau proporțional cu numărul de ore lucrate?
RASPUNS – Deducerea personală nu se fracţionează în funcţie de numărul de ore în cazul veniturilor realizate în baza unui contract de muncă cu timp parţial. Aveți dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
INTREBARE – Daca sunt angajat in ultimele doua zile din luna sau chiar in ultima zi, fara sa fi lucrat in alta parte in aceeasi luna, am dreptul la deducere?
RASPUNS – Deducerea personală nu se fracţionează în funcţie de numărul de zile lucrate. Aveți dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază.