ANAF reaminteste contribuabililor că în Monitorul Oficial al României nr. 578/2016 a fost publicat Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 2264 din 26 iulie 2016 care aduce modificări Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscală nr. 3.769/2015 privind declararea livrărilor/prestărilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele înregistrate în scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrările/prestările si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 11 din 7 ianuarie 2016, cu modificările ulterioare.
Modificările aduse de O.P.A.N.A.F. 2264/2016 vizează operatiunile efectuate pe teritoriul national care se declară în formularul 394 „Declaratie informativă privind livrările/prestările si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele înregistrate în scopuri de TVA”, astfel:
a) pentru perioada 1 iulie 2016 – 30 septembrie 2016, se declară numai operatiunile desfăsurate cu persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România si se completează informatiile din cartusele A-C din anexa nr. 1 la ordin;
b) începând cu data de 1 octombrie 2016, declaratia se va completa integral, pentru toate operatiunile efectuate pe teritoriul national.
Reamintim contribuabililor următoarele informatii referitoare la formularul 394:
Cine depune formularul 394
Formularul 394 se completează si se depune de către:
a) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile în România pentru care persoana obligată la plata taxei este furnizorul/prestatorul conform art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal sau beneficiarul conform art. 331 din Codul fiscal.
Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabilă în România pentru care este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplică sistemul TVA la încasare.
Declaratia trebuie să contină facturile care au fost emise în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă mentiunea „taxare inversă” sau „TVA la încasare”, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
De asemenea, în declaratie se înscriu, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile în România, următoarele informatii:
– baza impozabilă si TVA aferente facturilor emise prin autofacturare conform lit. I pct. 2 din anexa nr. 1 la ordin;
– valoarea totală a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care îndeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent dacă au/nu au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului;
– valoarea totală a documentelor emise pentru livrări de bunuri/prestări de servicii pentru care nu există obligatia emiterii unei facturi si nici a bonului fiscal;
Ai nevoie de un Video Proiector pentru firma ta? Comanda acum, incepand de la 398 Lei – cu garantie 2 ani – CLICK AICI
b) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Codul fiscal, care realizează achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrării/prestării este în România conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) si art. 331 din Codul fiscal, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.
Declaratia trebuie să contină facturile care au fost primite în perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusiv cele care au înscrisă mentiunea „taxare inversă” sau „TVA la încasare”, precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice, contracte încheiate cu persoane fizice si/sau alte documente.
De asemenea, în declaratie se înscrie valoarea totală a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care îndeplinesc conditiile unei facturi simplificate, dacă au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului.
UTIL – Declarația/Formularul 394 se va completa integral începând cu data de 01 octombrie 2016 – precizări oficiale ANAF – click aici
Atentie! În formularul 394 nu se înscriu achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii pentru care există obligativitatea înscrierii în declaratia 390.
Termen de depunere
Declaratia se depune la organul fiscal competent până în data de 30 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare, declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.), inclusiv dacă în această perioadă nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul declaratiei.
În cazul în care perioada de raportare este luna calendaristică, termenul de depunere a declaratiei pentru luna octombrie este 30 noiembrie a.c.
Modalităti de depunere
– Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distantă, pe portalul e-România. Pentru depunerea declaratiei, plătitorul trebuie să detină un certificat calificat, eliberat în conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată.
– Declaratia se poate depune si în format electronic, însotită de anexa nr. 1 la ordin, în format hârtie (doar prima pagină), semnată si stampilată, conform legii. Declaratia în format electronic, însotită de formularul listat, semnat si stampilat, se depun direct la registratura organului fiscal competent ori se comunică prin postă cu confirmare de primire .
Sursa (cu multumiri) – Administratia Judeteană a Finantelor Publice Teleorman