Contestația este o cale administrativă de atac și nu înlătură dreptul la acțiune al celui care se consideră lezat în drepturile sale printr-un act administrativ fiscal. Este îndreptățit la contestație numai cel care consideră că a fost lezat în drepturile sale printr-un act administrativ fiscal.
Contestația se formulează în scris și va cuprinde:
a) datele de identificare a contestatorului;
b) obiectul contestației;
c) motivele de fapt și de drept;
d) dovezile pe care se întemeiază;
e) semnătura contestatorului sau a împuternicitului acestuia. Dovada calității de împuternicit al contestatorului, persoană fizică sau juridică, se face potrivit legii.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
INTREBARI SI RASPUNSURI – LINK SURSA:
ÎNTREBARE – Care este termenul de solutionare a unei contestatii? Se aplica sanctiuni responsabililor care nu solutioneaza contestatia in termen? Multumesc.
RĂSPUNS – Contestaţiile formulate potrivit Titlului VIII din Codul de procedură fiscală se soluţionează în termen de 45 de zile de la depunerea contestaţiei. În situația nesoluționării contestației în termen de 6 luni de la data depunerii contestației contestatorul se poate adresa instanței de contencios administrativ competentă pentru anularea actului. În situaţia în care funcţionarii publici încalcă prevederile Codului de conduită a funcţionarilor publici se poate atrage răspunderea disciplinară asupra acestora.
ÎNTREBARE – Raspunsul la o contestatie a fost anularea deciziilor de impunere,noii echipe i s-a dat termen 30 zile sa faca un nou rif.Au trecut 60 de zile si eu nu am primit nici alt rif ,nici alte decizii.Este un abuz din partea inspectorilor ca nu au solutionat in termen inspectia?
RĂSPUNS – Potrivit prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, soluția de desființare a actului administrativ contestat este pusă în executare în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei. Având în vedere situaţia prezentată de dvs. ,considerăm necesar să vă adresaţi unităţii fiscale care a dispus efectuarea inspecţiei. În situaţia în care funcţionarii publici încalcă prevederile Codului de conduită a funcţionarilor publici se poate atrage răspunderea disciplinară asupra acestora.
ÎNTREBARE – In urma unei inspectii fiscale care a avut loc in anul 2014 mi s-au constituit niste obligatii in plus. Am un PFA. In octombrie 2014 am depus contestatie. Nici pana in ziua de azi nu a fost solutionata. Este normal sa dureze atat? Nu exista nici o obligatie (termen) de raspuns din partea ANAF.? Ce pot face pentru a obtine un raspuns in urma acelei contestatii?
RĂSPUNS – Termenul de soluţionare a contestaţiei este de 45 zile de la înregistrarea acesteia. Faţă de cele prezentate de dvs., este necesar să vă adresaţi organului fiscal emitent al actului administrativ pe care l-aţi atacat.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.