ANAF informează contribuabilii referitor la „Obligaţiile angajatorilor străini şi ale angajaţilor rezidenţi sau nerezidenţi care obţin venituri din salarii din activităţi desfăşurate în România potrivit Ordinului ANAF nr. 3706/ 2016” .
Angajatori străini: angajatorii care nu au sediul social, sediul permanent sau reprezentanţă în România şi care, potrivit legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, datorează în România contribuţiile de asigurări sociale pentru salariaţii lor care îşi desfăşoară activitatea în România , sunt supuşi legislaţiei de asigurări sociale din România.
Declararea şi plata contribuţiilor sociale obligatorii pentru salariile şi veniturile asimilate salariilor plătite angajaţilor rezidenţi sau nerezidenţi de către angajatorii străini se poate realiza astfel:
I. Angajatorul străin poate încheia un acord privind declararea şi plata contribuţiilor sociale de către angajaţii rezidenţi sau nerezidenţi care îşi desfăşoară activitatea în România şi obţin venituri din România. -art.147, alin.(13) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, actualizat.
II. Angajatorul străin nu încheie un acord privind declararea şi plata contribuţiilor sociale , caz în care direct sau prin împuternicit va depune declaraţia 112 şi va plăti contribuţiile sociale obligatorii individuale şi cele datorate de angajator pentru salariile şi veniturile asimilate salariilor plătite angajaţilor rezidenţi sau nerezidenţi.(art.147, alin.(15) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal actualizat).
I. În cazul încheierii unui acord privind declararea şi plata contribuţiilor sociale de către angajaţii rezidenţi şi nerezidenţi care îşi desfăşoară activitatea în România şi obţin venituri din salarii, atunci obligaţia privind reţinerea, declararea şi virarea contribuţiilor sociale individuale, a contribuţiilor sociale datorate de angajatorul străin revine angajaţilor prin depunerea declaraţiei 112 şi plata acestor contribuţii . – (art.147, alin.(13) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, actualizat).
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Angajatorii nerezidenţi transmit o copie a acordului, tradusă în limba română, certificată de traducători autorizaţi, direct organului fiscal competent pentru administrarea salariatului sau pot împuternici angajatul să îndeplinească această obligaţie. (Anexa1,Cap.A, pct.4 din Ordinul M.F.P. nr.3706/2016).
Înregistrarea, declararea şi plata contribuţiilor sociale individuale, precum şi a celor datorate de angajatori prin depunerea declaraţiei 112 şi plata acestora de către angajaţi se realizează astfel:
1.1 Înregistrarea fiscală:
A).Persoanele fizice române , precum şi persoanele fizice nerezidente care deţin cod numeric personal (CNP) depun la organul fiscal unde sunt arondaţi cu domiciliul fiscal:
– formularul 020 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice române şi străine care deţin cod numeric personal”, pentru actualizarea vectorului fiscal, având bifate la capitolul IV „Date privind activitatea desfăşurată” căsuţa „Angajator”, precum şi la capitolul V „Date privind vectorul fiscal” secţiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii şi contribuţiile sociale ,
-o copie a acordului încheiat cu angajatorul, referitor la obligaţia declarării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii (de către angajat), tradus în limba română, certificat de traducători autorizaţi.
B).Persoanele fizice nerezidente, care nu deţin cod numeric personal (CNP), depun la organul fiscal :
– formularul 030 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care nu deţin cod numeric personal”, în vederea înregistrării fiscale şi/sau actualizării vectorului fiscal, având bifate la capitolul IV „Date privind activitatea desfăşurată” căsuţa „Angajator”, precum şi la capitolul V „Date privind vectorul fiscal” secţiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii şi contribuţiile sociale – persoanele fizice care nu deţin cod numeric personal.
– o copie a acordului încheiat cu angajatorul, referitor la obligaţia declarării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii (de către angajat), tradus în limba română, certificat de traducători autorizaţi.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
OBSERVATII:
1.Acordurile încheiate de angajatorii străini cu persoanele fizice rezidente sau nerezidente trebuie să conţină, în mod obligatoriu, elementele necesare pentru stabilirea corectă de către angajat a contribuţiilor sociale datorate, cum ar fi codul CAEN al activităţii
principale a angajatorului, condiţiile de muncă etc.
2. Obligaţiile declarative şi de plată a contribuţiilor sociale le revin persoanelor fizice rezidente sau nerezidente numai pentru perioada stipulată în acordul încheiat cu angajatorul.
3.La încetarea obligaţiei de declarare şi de plată a contribuţiilor sociale, persoana fizică rezidentă sau nerezidentă are obligaţia depunerii declaraţiei de menţiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligaţiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii şi a contribuţiilor sociale. (Anexa 1, Lit. D, pct.1 şi 3 şi lit. E pct.2 din OPANAF nr.3706/2016 ).
1.2.Depunerea lunară a formularului 112
Persoanele fizice rezidente sau nerezidente prevăzute în secţiunile A – C, Anexa 1 la ordin, au obligaţia să depună lunar formularul 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”.
OBSERVATII :
– Secţiunea „Date de identificare a plătitorului” şi secţiunea „Date de identificare a asiguratului” din formularul 112 se completează cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligaţia declarării contribuţiilor sociale.
– Angajatul declară în formularul 112 şi impozitul pe venitul din salarii datorat, fără a ai depune formularul 224 „Declaraţie privind veniturile sub formă de salarii şi asimilate salariilor din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România”
1.3 Plata contribuţiilor sociale individuale şi ale angajatorului: până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează acestea.
1.4 Ieşirea din evidenţa fiscală : la încetarea obligaţiei de declarare şi de plată a contribuţiilor sociale, respectiv la încetarea perioadei menţionate în acordul încheiat cu angajatorul, angajatul are obligaţia depunerii la organul fiscal a declaraţiei de menţiuni formularul 020/030, după caz, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligaţiilor declarative privind impozitul pe veniturile din salarii şi contribuţiile sociale obligatorii.
II. Angajatorul străin nu încheie cu angajaţii un acord privind declararea şi plata contribuţiilor sociale,
Angajatorii străini datorează contribuţiile sociale obligatorii pentru salariaţii lor, potrivit prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi ale acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte şi aceştia nu au încheiate acorduri privind declararea şi plata contribuţiilor sociale de către angajaţii ce desfăşoară activitate în România.
Angajatorii nerezidenţi care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanţă în România, care datorează contribuţiile sociale obligatorii pentru salariaţii lor potrivit prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi ale acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte şi care nu au încheiate acorduri cu angajaţii rezidenţi şi nerezidenţi, au obligaţia :
– achitării contribuţiilor sociale datorate de angajatori,
– a reţinerii şi plăţii contribuţiilor sociale individuale, precum şi
– a depunerii lunare/trimestriale a formularului 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”. Înregistrarea fiscală a angajatorului nerezident se poate face prin împuternicit sau direct.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Dacă angajatorii străini se înregistrează prin împuternicit, potrivit art.18 din Codul de Procedură Fiscala, acest împuternicit va depune declaraţia de înregistrare fiscală (formularul 015) la organul fiscal unde e arondat cu domiciliul fiscal .
Potrivit art.18 din Codul de Procedură Fiscală, împuternicitul este obligat să depună la organul fiscal actul de împuternicire, în original sau în copie legalizată. Revocarea împuternicirii operează faţă de organul fiscal de la data depunerii actului de revocare, în original sau în copie legalizată.
A. Dacă angajatorul nerezident este stabilit într-un stat care intră sub incidenţa reglementărilor comunitare, potrivit cărora datorează în România contribuţiile pentru salariaţii lor cărora le este aplicabilă legislaţia de asigurări sociale din România , se înregistrează prin depunerea formularului 015, prin împuternicit sau direct.
În cazul reprezentării contribuabilului/plătitorului în relaţia cu organul fiscal prin avocat, forma şi conţinutul împuternicirii sunt cele prevăzute de dispoziţiile legale privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.
a).În cazul în care se înregistrează prin împuternicit, formularul 015 se depune de împuternicit la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul împuternicitului, împreună cu o copie a actului de împuternicire, în original sau copie legalizată. Împuternicitul se desemnează potrivit art.18 din Codul de Procedură Fiscală, prin întocmirea unui act de împuternicire şi autentificarea acestuia. Împuternicitul este persoana care îndeplineşte în numele şi din patrimoniul contribuabilului, obligaţiile acestuia faţă de organul fiscal. Pe declaraţia de înregistrare fiscală, împuternicitul va completa secţiunea „Categorii de obligaţii fiscale de declarare, cu caracter permanent” cu obligaţiile declarative privind contribuţiile sociale.
b). Dacă angajatorul străin este stabilit într-un stat care nu intră sub incidenţa regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială sau din state cu care România nu are încheiate acorduri ori convenţii în domeniul securităţii sociale se înregistrează prin împuternicit potrivit art.18 din Codul de Procedură Fiscală, prin depunerea formularului 010 „Declaraţie de înregistrare fiscală-Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică” având completată secţiunea „Date privind vectorul fiscal” cu obligaţiile declarative privind contribuţiile sociale la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul contribuabilul.(Anexa nr.2 , pct.(2) din Ordinul ANAF nr. 3706/2016).
B. Dacă angajatorii nerezidenţi se înregistrează direct, depun la Administraţia fiscală pentru contribuabili nerezidenţi din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti formularul 015 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru contribuabilii nerezidenţi care nu au sediu permanent în România”. Pe formularul 015 se completează secţiunea „Categorii de obligaţii fiscale de declarare, cu caracter permanent „cu obligaţiile declarative privind contribuţiile sociale”.
Angajatul are obligaţia depunerii lunare a formularului 224 „Declaraţie privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România”, pentru declararea impozitului pe veniturile din salarii şi a modului de determinare a bazei de calcul a impozitului lunar pe veniturile din salarii.
Formularul 224 se depune la:
a) organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
b) organul fiscal competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fără domiciliul fiscal în România; ”
Sursa (cu multumiri) – Administraţia judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”