AcasăNewsMultinaționalele trebuie să raporteze în statul de rezidența fiscală - proiect MFP...

Multinaționalele trebuie să raporteze în statul de rezidența fiscală – proiect MFP modificare norme Cod Fiscal

Ministerul Finanțelor Publice – sursa – pune în dezbatere publică modalitatea de transpunere în legislația națională a schimbului automat obligatoriu de informații din rapoartele pe care grupurile de întreprinderi multinaționale urmează a le depune în statul membru al societății mamă, așa cum este prevăzut de Directiva (UE) 2016/881 de modificare a Directivei 2011/16/UE.

Directiva reglementează obligația grupurilor de a furniza anual rapoarte care includ informații fiscale referitoare la suma veniturilor, profitul/pierderile, capitalul declarat, profitul nedistribuit, numărul de salariați și imobilizările corporale.

Identificarea fiecărei entități din grupul de întreprinderi multinaționale se realizează cu precizarea rezidenței fiscale și natura principalelor activități economice.

Proiectul de act normativ detaliază condițiile care trebuie îndeplinite de o entitate rezidentă fiscal în România pentru a deveni raportoare, termenul pentru depunerea raportului și termenul de realizare a schimbului de informații între statele membre.

România poate utiliza informațiile din raport pentru combaterea evaziunii fiscale și a planificării fiscale și pentru analiza prețurilor de transfer, evaluarea riscurilor legate de prețurile de transfer și alte riscuri aferente erodării bazei impozabile și transferului profiturilor.

Propunerile, sugestiile sau opiniile dvs. privire la acest proiect de act normativ pot fi transmise în scris și la adresa de e-mail: [email protected]

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Potrivit notei de fundamentare – În luna mai 2016 a fost adoptată Directiva (UE) 2016/881 a Consiliului din 25 mai 2016 de modificare a Directivei 2011/16/UE în ceea ce priveşte schimbul automat obligatoriu de informaţii în domeniul fiscal.

În scopul combaterii evaziunii fiscale şi a planificării fiscale agresive, această directivă impune grupurilor de întreprinderi multinaţionale cerinţe în materie de transparenţă. Totodată, directiva asigură o concurență loială între grupurile de întreprinderi multinaționale din Uniune Europeană și cele din afara acesteia dar care dețin una sau mai multe entități situate în Uniunea Europeană, întrucât prin prevederile sale ambele categorii de grupuri sunt supuse obligației de raportare.

Astfel, directiva prevede obligaţia grupurilor de întreprinderi multinaţionale de a furniza în raportul pentru fiecare ţară în parte, depus pentru fiecare an şi pentru fiecare jurisdicţie fiscală în care desfăşoară activităţi economice, cuantumul veniturilor, al profiturilor anterioare impozitării veniturilor şi al impozitelor pe venit plătite sau acumulate.

Grupurile de întreprinderi multinaţionale trebuie, de asemenea, să raporteze numărul de salariaţi, capitalul declarat, profitul nedistribuit şi imobilizările corporale din fiecare jurisdicţie fiscală. În plus, grupurile de întreprinderi multinaţionale trebuie să identifice fiecare entitate din cadrul grupului care desfăşoară activităţi economice într-o anumită jurisdicţie fiscală şi să furnizeze informaţii privind activităţile economice efectuate de fiecare entitate.

Schimbul automat obligatoriu de rapoarte pentru fiecare ţară în parte între statele membre include, în fiecare caz, comunicarea unui set definit de informaţii de bază care devin accesibile statelor membre în care, pe baza informaţiilor din raportul pentru fiecare ţară în parte, una sau mai multe entităţi ale grupului de întreprinderi multinaţionale fie îşi au rezidenţa fiscală, fie sunt supuse impozitării pentru activităţile economice desfăşurate prin intermediul unui sediu permanent al unui grup de întreprinderi multinaţionale.

Pentru a se asigura un echilibru adecvat între sarcina de raportare şi beneficiile obţinute de administraţiile fiscale, numai grupurile de întreprinderi multinaţionale care realizează un venit consolidat total mai mare sau egal cu 750 000 000 EUR sau echivalentul aproximativ în moneda națională vor fi obligate să prezinte raportul pentru fiecare ţară în parte. Potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), aproximativ 85-90 la sută dintre grupurile de întreprinderi multinaţionale vor fi scutite de îndeplinirea acestei cerinţe, însă raportul pentru fiecare ţară în parte va fi totuşi prezentat de grupuri de întreprinderi multinaţionale care controlează aproximativ 90 la sută din cifra de afaceri a societăţilor.

De asemenea, în contextul în care Directiva (UE) 2016/881 a Consiliului din 25 mai 2016 prevede ca statele membre să întreprindă toate măsurile necesare pentru a garanta aplicarea dispoziţiilor naţionale adoptate în temeiul prezentei directive, prin implementarea de sancţiuni eficiente, proporţionale şi cu efect de descurajare, sunt stabilite sancţiuni pentru încălcarea dispoziţiilor referitoare la depunerea rapoartelor pentru fiecare ţară în parte, acestea limitându-se la plafonul maxim de 100.000 lei, impus de prevederile art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările și completările ulterioare.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!