Va supunem atentiei cele derulate azi, in cadrul sesiunii de asistenţă online a ANAF, cu tema – PLATA IMPOZITULUI SPECIFIC UNOR ACTIVITĂȚI. Speram sa va fie de folos.
INTREBARE – Cum se calculeaza impozitul specific pentru domeniul de activitate catering industrial CAEN 5629 Alte activitati de alimentatie nca., in cazul in care prepararea hranei (productia de alimente) are loc intr-o unitate centrala (bucatarie centrala), punct de lucru autorizat CAEN 5629, fara acces spre publicul larg, iar vanzarea acesteia are loc prin bufete de cantina in cadrul salilor de mese ale fabricilor si birourilor (puncte de lucru autorizate tot sub codul CAEN 5629 – bufetul de cantina nefiind reglementat altfel in cadrul codurilor caen)? In acest caz, declararea impozitului specific se face conform normelor si suprafetelor pe fiecare punct de lucru in parte, desi vom avea astfel o dubla impozitare pentru aceeasi mancare (o data pentru prepararea hranei si o data pentru vanzarea ei) sau se va calcula doar pe bucataria centrala sau/respectiv doar pentru punctele de vanzare?
RASPUNS – În cazul prezentat de dvs., considerăm că, sunt aplicabile prevederile art. 5 alin. (3) din Legea nr 170/2016 privind impozitul specific coroborate cu cele ale ale art. 3 din Anexa la Ordinul ministrului turismului şi ministrul finanţelor publice nr. 264/464/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, respectiv, contribuabilii care obţin venituri din exploatarea mai multor unităţi determină impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific anual aferent fiecărei unităţi, calculat conform formulei stabilite în anexa corespunzătoare codului CAEN.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
INTREBARE – O societate comerciala are o sala de biliard unde serveste si bauturi alcoolice si nealcoolice, pe autorizatia de functionare de la primarie este mentionata toata suprafata incintei. Nu are o suprafata clar delimitata unde se servesc aceste bauturi, clientii stau in jurul meselor de biliard unde si consuma produsele. In aceasta situatie ce suprafata se ia in calculul impozitului specific?
RASPUNS – Suprafaţa luată în considerare la calculul impozitului specific este ceea pe care o aveți menționată în autorizația de funcționare.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
INTREBARE – Restaurant si terasa din Constanta pe perioada verii închisă 3 luni nu înregistrează venituri din restaurant , aut de funcționarea nu este suspendată , însă se poate dovedi prin faptul ca nu exista Vanzari pe casa de marcat ca nu a funcționat,calcularea impozitului specific se face corespunzător numărului de zile lucrate ?
RASPUNS – Întrucât societatea îşi încetează voluntar activitatea şi nu a solicitat autorităţii pentru turism/autorităţii care a emis certificatul de clasificare/autorizaţia de funcţionare suspendarea certificatului de clasificare/autorizaţiei de funcţionare pentru o perioadă determinată, iar starea de inactivitate temporară nu este înscrisă în registrul comerţului, calculul impozitului specific se face potrivit formullei stabilite în anexa corespunzătoare codului CAEN deţinut de societate.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
INTREBARE – 1. La 31.12.2016 am avut CA intre 100.001-500.000 eur, caen 5xxx, imp profit, platesc impozit specific pt 01ian-31iul 2017 urmand ca de la 01.08 sa intram la micro?
2. Daca pe o unitate ( sau mai multe ) am clasa caen 4xxx – comert cu amanuntul de produse panificatie/patiserie, insa am secundar si 5610 – restaurant, in unele unitati am servire propiu zisa, mese, etc in altele nu am mese deloc si nu servesc decat ceai sau cafea, cu care clientul pleaca din magazin. Cum calculez impozitul specific pentru cazul din urma? Mentionez ca nu am specificat in aut. suprafata de servire, pentru ca propriu zis nu am mese de servire si nu se serveste in magazin nimic.
Multumim frumos!
RASPUNS – Referitor la întrebarea nr. 1 Pe baza informaţiilor furnizate nu vă putem formula un răspuns. Vă sugerăm să revedeţi întrebările şi răspunsurile publicate pe site-ul ANAF la sectiunea „Asistenţă pentru contribuabili – Întrebări și răspunsuri pe Facebook” -sesiunea 22 si 29 martie cu privire la Impozitul specific unor activități
Referitor la întrebarea 2, în cazul în care în certificatul de clasificare/autorizaţia de funcţionare nu se menţionează suprafaţa utilă comercială/de servire pentru codul CAEN 5610 – „Restaurante” pentru stabilirea variabilei în funcţie de suprafaţa utilă a locaţiei (variabila „y”), suprafaţa luată în considerare este cea stabilită de contribuabil pe baza documentelor privind spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea, respectiv suprafaţa de desfăşurare a activităţii declarată pe propria răspundere la solicitarea eliberării autorizaţiei de funcţionare de către instituţia competentă.
Formula de calcul a impozitului specific este cea prezentată în Anexa nr. 1 la Legea nr. 170/2016.
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”
[…] UTIL – Plata impozitului specific unor activități – întrebări și răspunsuri oficiale de la ANAF (sesiune 19.07.2017) – click aici […]