Cine depune declaraţia? – În situaţia în care plătitorul de venit a reţinut la sursă un impozit în cuantum mai mare decât cel legal datorat, restituirea acestuia se efectuează de către plătitor, la cererea contribuabilului depusă în termenul de prescripţie a dreptului de a cere restituirea, respectiv în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire .
Sumele restituite se regularizează de către plătitor cu obligaţiile fiscale de acelaşi tip datorate în perioada fiscală în care s-a efectuat restituirea prin depunerea declaraţiei de regularizare/cererii de restituire – formular 110.
Declaraţia 110 se depune pentru perioada fiscală în care s-a efectuat restituirea sumelor către beneficarii de venit şi reprezintă:
– declaraţie de regularizare – în cazul în care impozitul datorat este mai mare decât suma restituită (în urma regularizării rezultă diferenţe de plată)
şi
– cerere de restituire – în cazul în care suma restituită este mai mare decât impozitul datorat (în urma regularizării rezultă diferenţe de recuperat); În acest caz se bifează căsuţa corespunzătoare din formular.
Creanţele reprezentând impozit pe venit reţinut la sursă se regăsesc în:
– Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat care se declară în formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” sau
– Nomenclatorul „Creanţe fiscale” care se declară în formularul 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Cum se completează şi depune declaraţia:
Pentru fiecare tip de impozit supus operaţiunii de regularizare se completează în acelaşi formular câte un tabel generat cu ajutorul programului de asistenţă, corespunzător tipului de impozit, conform instrucţiunilor de completare prevăzute în ordin.
Formularul se depune la organul fiscal, în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
În cazul în care plătitorii corectează declaraţia depusă, declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi model de formular, înscriindu-se corect toate informaţiile din declaraţie, şi se bifează „X” în spaţiul special prevăzut în acest scop.
Observaţii:
În cazul contribuabililor nerezidenţi care depun certificatul de rezidenţă fiscală ulterior reţinerii la sursă a impozitului de către plătitorul de venit, restituirea şi regularizarea se efectuează chiar dacă pentru perioada fiscală în care creanţa fiscală restituită a fost datorată s-a ridicat rezerva verificării ulterioare ca urmare a efectuării inspecţiei fiscale.
Pentru impozitul pe venit care se regularizează plătitorul nu depune declaraţie rectificativă (D100, D112). Plătitorul are obligaţia de a corecta, dacă este cazul, declaraţiile informative corespunzătoare regularizării efectuate.
Baza legală: (articol 170 din Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, Ordinul ANAF 2779/2017 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 110 „Declaraţie de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit reţinut la sursă”, publicat in Monitorul Oficial 793/06.10.2017).
Sursa (cu multumiri) – Serviciul Asistenţă pentru Contribuabili din cadrul DGRFP Braşov
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”
[…] INFO UTIL – Declarația de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit reținut la sursă” – Formular 110 – click aici […]