Va supunem atentiei, intrebarile si raspunsurile din cadrul – sesiunii Q&A de la ANAF – din 06.12.2017 pe tema “Contribuții sociale și impozit datorat pentru veniturile din salarii începând cu 1 ianuarie 2018” .
Speram sa va fie de folos.
INTREBARE – 1. Pentru un angajat student cu varsta pana in 26 de ani care are contract de munca cu timp partial ( 4 ore/zi) si salariu brut de 1000lei/luna incepand cu 01.01.2018 se retine contributia de asigurari sociale de sanatate de 10% ? Asa cum este prevazut in OUG 79/2017 se intelege ca daca venitul este mai mic decat 1900 lei nu dataoreaza aceasta contributie: „La articolul 154 alineatul (1), literele a), b), f) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins: „a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri lunare cumulate din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură peste valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, pentru aceste venituri datorează contribuţie”
RASPUNS – Nu se reține CASS, dacă îndeplinește cerințele menționate în articolul evidențiat de dumneavoastră.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
INTREBARE – Pentru sumele acordate angajatilor dupa finalizarea bilantului reprezentand prime de performanta pentru anul 2017 si care se acorda in luna martie 2018 care sunt contributiile care se platesc? In Ordonanta 79 este prevazut: „Art. II Pentru prevederile titlului V „Contribuţii sociale obligatorii” sunt aplicabile următoarele dispoziţii tranzitorii: (1) Pentru veniturile aferente perioadelor anterioare anului fiscal 2018, contribuţiile sociale obligatorii sunt cele în vigoare în perioada căreia îi sunt aferente veniturile. (2) Prevederile titlului V „Contribuţii sociale obligatorii” se vor aplica veniturilor realizate începând cu data de 1 ianuarie 2018.” Sa intelegem de aici ca se platesc contributiile existente in anul 2017, respectiv 10.5% la asigurari sociale si 5,5% la sanatate?
RASPUNS – Primele de performanţă, repartizate din profitul anului 2017, plătite în martie 2018 sunt considerate venituri ale a lunii martie 2018 şi se impozitează potrivi prevederilor legale în vigoare la data plăţii.
INTREBARE – O persoana aflata in concediu crestere copil se incadreaza la exceptia din OG79/2017,pct.51,alin.5^2,lit.c ‘…alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi ‘ ? Multumesc .
RASPUNS – Persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului considerăm că nu se încadrează în excepția menționată de dvs. , ci pot fi încadrate la excepţiile prevăzute la art 154 lit k din Codul fiscal.
Contribuții sociale și impozit datorat pentru veniturile din salarii începând cu 01.01.2018 – răspunsuri oficiale ANAF (SESIUNEA ANTERIOARA – 29.11.2017) – CLICK AICI
INTREBARE – Buna ziua, sunt pensionar la limita de varsta si obtin si venituri suplimentare din salarii. Intrebari 1. contributia de sanatate se aplica pe veniturile cumulate, pensie+venit salarii; 2. daca se aplica doar veniturilor din salarii si acestea sunt mai mici de 22800/an , la ce suma se aplica cota pentru contributia de sanatate?
RASPUNS – În cazul persoanelor care au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii şi realizează şi venituri din salarii, contribuţia de asigurări sociale de sănătate, se calculează doar pentru veniturile din salarii, baza lunară de calcul o reprezentă câştigul brut lunar.
INTREBARE – Buna ziua! Pentru o norma de 2 ore/zi, salariul minim brut pe economie la 2 ore calculat este 475 lei. Contributiile aferente datorate sunt de 178 lei sau de 676 lei ? adica calculam CAS si CASS la nivelul normei de 8 ore sau de 2 ore? In cazul in care calculul CAS si CASS de face la norma de 8 ore, salariul net primit de salariat va fi negativ ?
RASPUNS – În baza prevederilor legale emise până în prezent , considerăm că problema „restului de plată negativ ” se poate rezolva prin negocierea dintre angajat și angajator.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
INTREBARE – 1. Dacă pentru o activitate independenta am venituri sub salariul minim lunar înmulțit cu 12 luni sunt obligata la plata CASS; 2. daca am si calitatea de pensionar si desfasor si activitate independenta, prin venit anual cumulat se intelege pensie+venit din activitati independente?
RASPUNS – Întrebarea dumneavoastră nu se încadrează în tema noastră de astăzi care este „Contribuții sociale și impozit datorat pentru veniturile din salarii începând cu 1 ianuarie 2018”. Pentru a obţine raspuns la întrebare vă sugerăm să completaţi formularul de contact care se află pe site-ul ANAF la următorul link:https://www.anaf.ro/asistpublic/.
INTREBARE – Buna ziua, va contactez cu privire la persoanele fizice ce isi desfasoara activitatea in baza unei Conventii Civile (contract de agent). Activitatea desfasurata nu indeplineste 4 din cele 7 criterii de independenta prevazute de Codul fiscal si astfel obtine venituri din comision asimilate salariului pentru care platitorul de venit a retinut la sursa si platit impozit pe venit si contributii sociale obligatorii (fara a incheia un contract individual de munca). Astfel, va rog sa imi confirmati ca:
1. Incepand cu 1 ianuarie 2018, acestia vor datora contributia de asigurari sociale de sanatate (10%) si contributia de asigurari sociale (25%) la nivelul comisionului incasat, fara a se aplica plafonul minim stabilit la nivelul salariului minim brut pe economie (cum este cazul salariatilor);
2. Nefiind salariati si, astfel, neavand functie de baza, nu se pot aplica deducerile la calculul impozitului pe venit in limita a 400 de euro/an/salariat (prime de asigurari voluntare de sanatate si servicii medicale furnizate sub forma de abonament/prime de pensii facultative);
3. Incepand cu 1 ianuarie 2018, se va datora contributia asiguratorie pentru munca (2.25%) de catre platitorul de venit.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
RASPUNS – Contribuțiile pentru veniturile din activități independente nu fac parte din tema sesiunii de astazi, acestea vor fi abordate intr-o sesiune viitoare. Pentru a beneficia de asistență pentru contribuțiile pentru veniturile din activități independente, puteţi utiliza formularul de asistență de la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/
IMPORTANT – MODELE DOCUMENTE PENTRU REALIZAREA CORECTA A PROCEDURII DE NEGOCIERE A SALARIILOR BRUTE – CLICK AICI
INTREBARE – Dupa cu trecerea contributiilor in brutul salariatului ,ordonanta 4 din 20.07.2017 isi mai are obiectul? Sa imi spuneti cum se vor calcula cas si cass datorate de angajator in conditiile in care nu mai exista aceasta notiune „contributii angajator”.?
RASPUNS – Prevederile Ordonanţei 4/2017 au modificat Codul fiscal, ce au fost ulterior modificate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel contribuţiile sociale obligatorii vor fi suportate de către persoana fizică – salariat, angajatorului revenindu-i doar obligaţia de a calcula, reţine, efectua plata la buget şi de a depune Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit.
INTREBARE – 1. Care va fi baza de calcul pentru indemnizatiile pentru concedii medicale, contributia CCI fiind desfiintata?, 2. Ce contributii se vor datora pentru indemnizatiile de asigurari de sanatate (asigurat+angajator)? 3. Ce contributii se vor datora pentru indemnizatiile de asigurari de accidente (asigurat+angajator)? 4. Angajatorul va putea recupera indemnizatiile de asigurari de sanatate platite din contributia asiguratorie pentru munca?
RASPUNS – Reglementarile privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate sunt in curs de modificare de catre instituțiile competente in acest domeniu. Intrebarea dvs. este neclară. Vă sugerăm să o reformulaţi sau să ne contactaţi pe formularul de contact la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/ . Reglementările privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate sunt în curs de modificare de către instituţiile competente în acest domeniu.
INTREBARE – Buna ziua, daca încasez venituri lunare din chirii sub nivelul salariului minim pe economie și plătesc CASS sunt asigurată medical? Sau trebuie sa mai îndeplinesc vreo formalitate pentru a fi asigurată?
RASPUNS – Solicitarea dvs nu se încadrează în tema de astăzi. Pentru a beneficia de asistență vă rugăm să folosiți formularul de asistență de la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
INTREBARE – In conditiile in care am si cotizatie de sindicat si pensie suplimentara si valoarea tichetelor cresc de la 11 la 13 lei, si din ianuarie am angajati care deja au anutat ca vor mai lua persoane in intretinere, cum calculez salariul pe 2018? Care va fi baza de calcul al medicalelor incepand din ianuarie 2018? Cum se vor calcula medicalele „in continuare” incepand cu 01.01.2018? Care sunt cotele de contributii ce se vor retine pentru concedii medicale?
RASPUNS – Având în vedere că din cele prezentate de dvs., nu reiese în mod clar situaţia asupra căreia doriţi precizări, vă rugăm să adresaţi întrebarea, furnizând mai multe informaţii, prin intermediul formularului de contact de pe portalul instituţiei noastre, care se regăseşte la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/ sau să ne contactaţi la Call Center la nr. 031.403.91.60
INTREBARE – Buna ziua! Raman in vigoare urmatoarele: 1.Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2343/2017 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. si 2. Ordonanta Nr. 4/2017 din 20 iulie 2017 ? Va scoate ANAF o documentatie pentru aceste situatii? Ptr o persona cu 2 contracte, venit sub salariul minim pe tara garanta, cum se face calculul pentru CAS si CASS?
RASPUNS – Reglementările legale rămân în vigoare până la publicarea în Monitorul Oficial a modificărilor acestora. În ceea ce priveşte calculul CAS şi CASS pentru cele două contracte ale aceleiaşi persoane, în situaţia în care valoarea cumulată a venitului brut este mai mică decât salariul minim, valoarea contribuţiilor se calculează la salariul minim pentru fiecare contract.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
INTREBARE – Scutirea de impozitul pe venit pentru persoanele cu handicap care lucreaza 4 ore pe zi se păstrează in anul 2018?
RASPUNS – Da, potrivit reglementărilor legale publicate în Monitorul Oficial până în prezent, sunt scutite la plata impozitului pe venit persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat pentru veniturile realizate din salarii .
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”
[…] Contribuții sociale și impozit datorat pentru veniturile din salarii începând cu 01.01.2018 – răspunsuri oficiale ANAF (SESIUNEA ULTERIOARA – din 06.12.2017) – CLICK AICI […]
[…] – Contribuții sociale și impozit datorat pentru veniturile din salarii începând cu 01.01.2018 – sesiune 06.12.2017 (răspunsuri) – CLICK AICI […]