Va supunem atentiei, Circulara MFP nr. 747137/02.03.2018 – document ce isi propune sa clarifice condițiile în care operatorii economici care desfășoară activități în sectorul agricol își pot exercita dreptul de deducere a TVA aferente achizițiilor de combustibil utilizat în agricultură.
În vederea aplicării unitare a prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, respectiv a clarificării condițiilor în care operatorii economici care desfășoară activități în sectorul agricol își pot exercita dreptul de deducere a TVA aferente achizițiilor de combustibil utilizat în agricultură, MFP precizeaza următoarele:
– Dreptul de deducere a TVA aferente achizițiilor efectuate de o persoană impozabilă este reglementat de art. 297 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, potrivit cărora orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achizițiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării pentru realizarea de operațiuni cu drept de deducere.
– Este însă obligația operatorului economic să prezinte organului fiscal dovezi obiective în susținerea exercitării dreptului de deducere a TVA aferente achizițiilor efectuate.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.
– Potrivit pct. 67 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VII din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările si completările ulterioare, dreptul persoanelor impozabile de a deduce taxa achitată sau datorată pentru bunurile/serviciile achizitionate destinate utilizării în scopul operatiunilor prevăzute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal constituie un principiu fundamental al sistemului de TVA. Dreptul de deducere prevăzut la art. 297 din Codul fiscal face parte integrantă din mecanismul TVA si, în principiu, nu poate fi limitat. Acest drept se exercită imediat pentru totalitatea taxei aplicate operatiunilor efectuate în amonte. Pentru a beneficia de dreptul de deducere trebuie îndeplinite în primul rând conditiile de fond, astfel cum rezultă din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, respectiv pe de o parte, cel interesat să fie o persoană impozabilă în sensul titlului VII din Codul fiscal si, pe de altă parte, bunurile sau serviciile invocate pentru a justifica acest drept să fie utilizate în aval de persoana impozabilă în scopul operatiunilor prevăzute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, iar în amonte, aceste bunuri sau servicii să fie furnizate de o altă persoană impozabilă.
– Pentru perioada 2014-2020, prin Hotărârea Guvernului nr. 763/2013 și Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014, s-au implementat scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, respectiv prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizate la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare, care se acordă sub formă de rambursare.
– Ajutorul de stat sub formă de rambursare se acordă în limita cantităților maxime anuale, defalcate pentru sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare, prevăzute în anexele la actele normative menționate, cantități care pot fi susținute de la bugetul de stat.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Abonează-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
– Astfel, dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 763/2013, respectiv ale Hotărârii Guvernului nr. 1174/2014, au avut ca scop acordarea unui ajutor de stat în agricultură, sub forma unei rate reduse de impozitare a motorinei, și nu reprezintă cantități maximale impuse, pe care producătorii agricoli trebuie să le utilizeze pentru desfășurarea lucrărilor mecanizate.
În concluzie, prin hotărârile de Guvern invocate anterior au fost reglementate cantitățile maxime anuale de motorină utilizate în agricultură care au avut ca scop unic acordarea unui ajutor de stat astfel încât să se încadreze în fondurile în care pot fi alocate cu această destinație de la bugetul de stat, aceste hotărâri neputând reprezenta bază legală în vederea limitării dreptului de deducere a TVA aferente achizițiilor de combustibili efectuate de persoanele impozabile din sectorul agricol.
Deducerea TVA se realizează în conformitate cu prevederile Codului fiscal și ale normelor metodologice date în aplicarea acestuia, în baza documentelor justificative pe cale le deține persoana impozabilă din care rezultă cantitățile achiziționate și alocate activității economice cu drept de deducere a acesteia.
MFP menționeaza, însă că, potrivit art. 6 alin. (1) și art. 7 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările si completările ulterioare, organul fiscal este îndreptătit să aprecieze, în limitele atributiilor si competentelor ce îi revin, relevanta stărilor de fapt fiscale prin utilizarea mijloacelor de probă prevăzute de lege si să adopte solutia întemeiată pe prevederile legale, precum si pe constatări complete asupra tuturor împrejurărilor edificatoare în cauză raportat la momentul luării unei decizii și totodata, să examineze, din oficiu, starea de fapt, să obțină și să utilizeze toate informațiile și documentele necesare pentru determinarea corectă a situației fiscale a contribuabilului.
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”
[…] – Circulara MFP nr. 747137/02.03.2018 – condiții drept de deducere a TVA aferente achizițiilor de combustibil utilizat în agricultură –CLICK AICI […]
[…] Speram sa va fie de folos si multumim institutiei pentru posibilitatea preluarii. UTIL – Circulara MFP nr. 747137/02.03.2018 – condiții drept de deducere a TVA aferente achizițiilor de combustibil utilizat în agricultură – click aici […]
Este mai corect sa dati si tratamentul contabil, pe langa restul