AcasăCodul munciiComunicat ITM - angajatorii care nu se conformează prevederilor privind sărbătorile legale...

Comunicat ITM – angajatorii care nu se conformează prevederilor privind sărbătorile legale vor fi sancționați contravențional (nivel amenzi)

ITM aduce la cunoștința angajatorilor și salariaților că, potrivit Legii nr. 64/2018 publicată în Monitorul Oficial al României nr. 226 din 13 martie 2018, Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, devine zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Prin adoptarea acestui act normativ se modifică art. 139 din Legea nr.53/2011 – Codul Muncii (R)TEXT MARTIE 2018 AICI – astfel că lista sărbătorilor legale și nelucrătoare este următoarea – DETALII ZILE SARBATORI LEGALE AICI.

În condițiile în care angajatorii nu se conformează acestor prevederi legale sunt pasibili de a fi sancționați contravențional de către inspectorii de muncă cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei (art. 260 alin. 1 lit. g din Codul Muncii).

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Codul Muncii reglementează expres faptul că salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (art. 142 alin. 1).

UTIL – Acord salariat/angajat pentru muncă în zilele de sărbătoare legală – model gratuit și editabil – click aici

În situația în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru (art. 142 alin. 2).

Sursa – ITM Caras-Severin

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

2 COMENTARII

  1. Va rog sa ma lamuriti cum contabilizez impozit profit,TVA aferent anilor precedenti stabilite in urma unui control ANAF.Din cat am citit am inteles ar trebui asa:1174=4423,1174=4411.Este corect?Dar soldul contului 1174 cum se va inchide apoi?Afecteaza soldul lui 1174 calculul impozitului pe profit?Penalitatile aferente este corect contabilizat asa:6581=4481(nedeductibil) in momentul in care se platesc(mentionez ca exista esalonare la plata pt.acestea) chiar daca sunt aferente unor datorii pt,anii precedenti?
    Multumesc pentru raspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!