AcasăDeclaratia Unica 212Declarația Unică 212 se depune chiar dacă s-a depus D 600 in...

Declarația Unică 212 se depune chiar dacă s-a depus D 600 in 2018, nu se depune pentru veniturile din dividende încasate în anul 2017, nu se depune dacă s-a depus D 200 în 2018, etc.

Tema sesiunii de asistenţă online de astăzi, 18.04.2018, a fost „Completarea Declarației Unice 212 pentru veniturile din activități independente – realizate în anul 2017 și/ sau estimate pentru anul 2018″.

Va supunem atentiei mai jos, intrebarile si raspunsurile oficiale. Speram sa va fie de folos.

INTREBARE – Bună dimineața! Dacă am depus declaratia 600, mai trebuie completat si in 212?

RASPUNS – Da, având în vedere modificările legislative, chiar în cazul în care aţi depus formularul 600 trebuie depus formularul 212, al cărui termen de depunere este data de 16 iulie 2018.

INTREBARE – Buna ziua! Am depus deja declarațiile 200 și 220. Mai depun o data 212? Mulțumesc! Dacă am depus 200 și 220 online, mai trebuie să depun și 212 online pentru a benefica de bonificația de 5%?

RASPUNS – În situaţia în care, în anul 2018, aţi depus la organul fiscal competent formularul 200 – “Declaraţie privind veniturile realizate din România” până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.18/2018, nu aveţi obligaţia depunerii “Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” pentru veniturile realizate în anul 2017. În ceea ce priveşte formularul 220 “Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit”, depus pentru anul 2018, acesta nu cuprinde toate informaţiile prevăzute de reglementările în vigoare şi ca urmare trebuie depus formularul 212 până la data de16 iulie 2018.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Buna ziua, un PFA radiat în decembrie 2017 și cu D220 si D200 depuse deja în ianuarie 2018 mai trebuie sa depună 212?

RASPUNS – Fiind radiat PFA-ul în anul 2017 şi este depusă D 200 pentru anul 2017 nu mai este necesar depunerea D212. Nu înţelegem de ce a mai fost depusă D 220 pentru anul 2017 sau 2018? Puteţi adresa intrebarea telefonic la nr.031.403.91.60

INTREBARE – Când va fi disponibil formularul în Spv? Când va apărea formularul pentru depunere online cu semnatura electronică?

RASPUNS – Colegii nostri lucreaza la formularul electronic ce va fi disponibil in timp util pentru depunere.În prezent acesta se află în faza de testare.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Pentru venituri din chirii în lei (contracte vechi înregistrate anul trecut cu D220), mai trebuie depus D212 anul acesta?

RASPUNS – Da, trebuie depusă, dar întrebarea dvs. nu face obiectul temei noastre de azi de asistenţă care este „Completarea Declarației Unice 212 pentru veniturile din activități independente – realizate în anul 2017 și sau estimate pentru anul 2018”. Pentru a primi răspuns la întrebarile dvs. puteţi apela la Call enter la 0314039170 sau să completaţi formularul de contact care se află pe site-ul ANAF la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/ .

INTREBARE – Trebuie completat si campul cu „veniturile estimate /norma de venit a se realiza in Romania si Contribuțiile Sociale datorate pe 2018?

RASPUNS – Da.Declaraţia se completează atât pentru veniturile realizate în anul 2017 cât şi pentru veniturile estimate pentru anul 2018.Veţi completa la Capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate în anul 2018” informaţii în funcţie de categoria de venit , de activitatea desfăşurată şi de modul de determinare a venitului net.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Pentru venituri din jocuri de noroc ce declarație trebuie completat, D 200 sau D212 ??

RASPUNS – Solicitarea dvs nu se încadrează în tema de astăzi. Pentru a beneficia de asistență vă rugăm să folosiți formularul de asistență de la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/

INTREBARE – Bună ziua! Am o persoană fizică care are : 1. Vaci cu lapte. 2. Venituri din chirii. 3. Are un PFA. Intrebarea: câte declarații unice trebuie depuse? Vă mulțumesc!

RASPUNS – În situaţia în care persoana la care faceţi referire, a realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care există obligația depunerii declarației unice va completa câte o secțiune pentru fiecare categorie și sursă de venit, atât pentru veniturile realizate în anul 2017, cât și pentru veniturile estimate pentru anul 2018 (respectiv secțiunile referitoare la datele privind veniturile realizate, pe surse și categorii de venit din România și/sau datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse și categorii de venit), completând, totodată, anexele care se atașează la declarația unică. Deci se depune o singură declaraţie.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Pentru cei care au obtinut venituri din activitati independente sub plafonul de 22800 lei si care vor sa fie asigurati pentru sanatate- isi exprima aceasta optiune in declaratie si platesc – 6x190lei/an, fiind asigurati 12 luni sau 12×190 lei/an ??? Aici in ordonanta este ambigua exprimarea si de aceea sunt multe persoane care nu au inteles exact. Pe de alta parte, in D212, sunt evidentiati distinct acestia (sectiunea 2 lit B respectiv C), fapt ce ar insemna ca acestia de la pct B care obtin venituri sub plafon- fie si 10 lei, nu conteaza – obtin, daca opteaza sa fie si ei asigurati trebuie sa plateasca 12×190 lei/an, in timp ce aceia de la pct C – care nu obtin venituri si opteaza pt plata CASS platesc 6×190 lei/an- atunci intreb- Unde este echitatea??

RASPUNS – Potrivit prevederilor art. 180 din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin OUG 18/2018, persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevăzute, sub nivelul plafonului minim de 22800 lei pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, caz în care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate după cum urmează:
-dacă depun declaraţia unică până la împlinirea termenului legal de depunere, la o bază de calcul reprezentând valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară, în vigoare la data depunerii acesteia; sau
-dacă depun declaraţia unică după împlinirea termenului legal de depunere, la o bază de calcul echivalentă cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare la data depunerii declaraţiei, înmulţită cu numărul de luni rămase până la termenul legal de depunere a declaraţiei inclusiv luna în care se depune declaraţia.
Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta la Call Center la nr 031.403.91.60

INTREBARE – Buna dimineata. La norma de venit din venituri agricole ( familii de albine ) declaram si achitam la norma stabilita pe fam de albine ca si pana acum ? Suntem obligati sa platim si CASS?Multumesc.

RASPUNS – Întrebarea dvs. nu face obiectul temei noastre de azi care este „Completarea Declarației Unice 212 pentru veniturile din activități independente – realizate în anul 2017 și sau estimate pentru anul 2018”. Pentru a primi răspuns la întrebarile dvs. puteţi apela la Call enter la 0314039170 sau să completaţi formularul de contact care se află pe site-ul ANAF la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/ .

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Se depune declaratia 212 ,pentru venituri din dividende, repartizate si incasate in anul 2017?

RASPUNS – Veniturile din dividende realizate în anul 2017 nu se declară, întrebarea dvs. nu se încadrează în tema zilei, care se intitulează: „Completarea Declarației Unice 212 pentru veniturile din activități independente – realizate în anul 2017 și sau estimate pentru anul 2018”.. Puteţi adresa întrebarea telefonic la Call Center la nr. 0314039160 sau să transmiteţi întrebarea dvs. pe formularul de contact, la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/.

INTREBARE – Cum se completeaza D 212 la radierea unei P.F.A.?

RASPUNS – Se depune o declaraţie 212 sau rectificativă a acesteia , în care se completează câmpul „Data încetării activităţii” cu data radierii PFA.Veniturile din activităţi independente, ce se realizează într-o fracţiune de an, se consideră venit anual.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Care este termenul limita de depunere?

RASPUNS – Termenul limita pentru depunerea declaratiei este 16 iulie 2018

INTREBARE – Buna dimineața! Un avocat colaborator (nu cabinet de avocatura) care in timpul anului 2018 își schimba casa de avocatura cu care colaboreaza trebuie sa depună 212 de fiecare data când își schimba casa de avocatura cu care colaboreaza?Înainte de a apărea 212 se depunea 220 pt încetarea colaborării vechi și 220 pt colaborarea noua. Acum de când a apărut formularul 212 cum se va proceda in acest an? Din 2019 având in vedere ca se renunța la anticipate aceste modificări (schimbarea casei de avocatura cu care colaborează) cum le vom reflecta in declarația 212?

RASPUNS – Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectată de contribuabili din proprie inițiativă, ori de câte ori informațiile nu mai corespund celor din declarația depusă anterior, prin depunerea unei declarații rectificative. Declarația rectificativă se întocmește pe același formular, bifându-se cu X căsuțele aflate pe prima pagină a formularului ( capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2018”, după caz) și se completează înscriindu-se toate datele și informațiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă față de declarația inițială.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Cum se va beneficia de bonificaii de 5% pentru depunere online si 5% pentru plata pana la 31.12.2018 , trebuie completat pe declaratie cumva, sau doar calculam acel procent si platim mai putin cu 10%?

RASPUNS – Bonificația se determină de contribuabil, iar impozitul de plată va fi diminuat cu valoarea bonificației. Valoarea bonificației se stabilește de către contribuabil și se înscrie în mod distinct în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificării ulterioare. Bonificațiile pentru plata anticipată a impozitului trebuie înscrise în Declarația Unică în secțiunea „Sumarul obligațiilor fiscale” în rubricile fiecărui tip de bonificație, iar plata impozitului estimat se va face conform sumelor înscrise în câmpurile „Impozit pe venit de plată până la 15.12.2018”, „CAS de plată până la 15.12.2018”, respectiv „CASS de plată până la 15.12.2018”. Bonificațiile de 5% pentru depunerea online se calculează la depunerea declaraţiei unice în anul 2019, acordarea acestora fiind condiționtă și de plata integrală a impozitului pe venit până la 15 martie 2019.

INTREBARE – O persoana fizica care obtine venituri din arenda sub plafonul de 12 salarii minime brute pe tara (12 x 1900= 22.800) are obligatia depunerii declaratiei D212?

RASPUNS – Deşi nu vă încadraţi în tema sesiunii de astăzi vă menţionăm totuşi că impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final şi nu există obligaţia de a depune Declaraţia 212.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Buna ziua! Am infiintat o IF in februarie 2018 si am depus 220 in care am trecut documentul de autorizare gresit. Cum corectez acum, avand in vedere ca tebuie sa depun si 212? depun rectificativa la 220 si apoi 212 corect …sau depun 212 cu aceeasi greseala dupa care depun rectificativa la 212?

RASPUNS – Trebuie să depuneţi formularul 212 cu datele corecte deoarece potrivit reglmentărilor actuale, declaraţia privind venitul estimat/norma de venit – formular 220, depusă la organul fiscal competent în anul 2018, pentru anul curent, va fi înlocuită cu declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice- formular 212, ce se va depune până la 15 iulie 2018.

INTREBARE – Daca in anul 2017 am ridicat dividende aferente anului 2016 in suma mai mare de 22.800 lei, am obligativitatea depunerii formularului 212?

RASPUNS – Nu aveţi obligaţia depunerii formularului 212 pentru veniturile din dividende încasate în anul 2017.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Buna ziua, cum pot beneficia de bonificatia de 5% pentru depunerea online a declaratiei 212 atat timp cat formularul inteligent nu exista iar declaratia trebuie sa o depun in aceasta perioada si nu cand va aparea formularul electronic? este vorba de suspendarea activitatii pentru concediu de crestere a copilului, sau pentru ANAF mamele cu copii nu exista si ele NU trebuie sa befecieze de bonificatia pentru depunerea online ? Multumesc.

RASPUNS – Termenul de depunere a declaraţiei 212 este date de 16.07.2018.Colegii nostri lucreaza la formularul electronic ce va fi disponibil in timp util pentru depunere. În prezent acesta se află în faza de testare.

INTREBARE – Bună ziua, Vă rog frumos să precizați dacă trebuie depusă Declarația unică până la 15 Iulie 2018 de către o persoană care estimează pentru anul 2018 venituri din activități independente sub plafonul de 22.800 lei și care estimează că, în afara acestora, va realiza și venituri din titluri de stat reprezentate de câștigul din tranzacționarea pe piața secundară, respectiv cupon anual aferent titlurilor pe piața primară. Astfel, estimarea totală (venituri din activități independente sub plafonul de 22.800 lei, cumulate cu veniturile din investiții în titluri de stat) ar putea fi peste 22.800 lei. Vă mulțumesc.

RASPUNS – Da. Aveţi obligaţia depunerii formularului 212.La Capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate în anul 2018” veţi completa informaţii în funcţie de categoria de venit obţinută, de activitatea desfăşurată şi de modul de determinare a venitului net. Plafonul de 22800 lei se are în vedere doar la stabilirea obligaţiilor privind contribuţiile sociale

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Pentru venituri din drepturi de autor in 2017, la care deja au fost plătite taxele, ce mai este nevoie de declarat sau plătit in 2018 in condițiile in care estimarea de venituri din autor este 0 lei pe acest an ? As mai adăuga o completare: Pentru contractele Drepturi de autor declarate prin 112 in 2017, cu retinerea CAS, CASS si impozit la sursa, in anul 2018 se mai depune 212? Mulțumesc!

RASPUNS – În situația în care veniturile realizate din drepturi de autor in anul 2017 au fost venituri cu impunere finală (plătitorul de venituri a calculat, reținut si virat la bugetul de stat impozit pe venit in cota de 16%, precum si contribuțiile sociale obligatorii), iar in anul 2018 nu mai realizați venituri similare, nu aveți obligația completării și depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice-formular 212.

INTREBARE – Buna ziua. In codul fiscal scrie astfel:CAPITOLUL XI – Venitul net anual impozabil. ART. 118 – Stabilirea venitului net anual impozabil (2) Pentru veniturile prevăzute la art. 61 lit. a) și a1), la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabilește:

a) venitul net anual recalculat/pierderea netă recalculată pe fiecare sursă din categoriile de venituri prevăzute, prin deducerea din venitul net anual, determinat în sistem real, a pierderilor fiscale reportate;
b) venitul net anual impozabil care se determină prin însumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculat prevăzute la lit. a), din care se deduce contribuția de asigurări sociale datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii. Art 61 lit a se refera la act. independente. Va rog sa imi spuneti daca in acest context contributia obligatorie a PFA la sanatate este sau nu este deductibila , avnd in vedere textul de lege de mai sus. Multumesc,

RASPUNS – Venitul net anual impozabil din activităţi independente se determină prin însumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate (venit net anual – pierderi reportate), din care se deduce CAS datorată. CASS nu este deductibila la calculul venitului anual impozabil.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Conform Codului Fiscal:
„(15) În anul 2018, se acordă următoarele bonificații:

a) pentru depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale […] prin mijloace electronice de transmitere la distanță […] până la 15 iulie 2018 inclusiv, se acordă o bonificație de 5% *din impozitul pe venit* plătit integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligațiile fiscale anuale pentru anul 2018.

b) pentru plata cu anticipație a impozitului pe venit se acordă o bonificație de 5% din *impozitul pe venit anual estimat* plătit integral până la 15 decembrie 2018, inclusiv.”

Astfel, se înțelege că:
– Dacă depun D212 online până la 15 iulie 2018 (realizat 2017 și estimat 2018)

litera a):
– În ianuarie 2019, calculez impozitul pe venitul realizat în 2018, scad 5% și plătesc ce rezultă până la 15 martie 2019.

litera b):
– Calculez impozitul pe venitul estimat pentru 2018, scad 5% și plătesc ce rezultă până la 15 decembrie 2018.

Este corectă această interpretare?

RASPUNS – Da, Raţionamentul dvs. este corect, dacă respectaţi termenele de plată menţionate beneficiaaţi de întreaga bonificaţie

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Va rog sa imi spuneti daca am inteles corect sau nu ce am de facut in 2018:1.pana pe 15.07.2018 depun 212 aferent an 2017 cu sumele efectiv realizate si astept decizii de impunere de la anaf cu impunerea definitiva a anului 2017 2.tot pana pe 15.07.2018 depun 212 – estimata pe 2018 unde declar ce anticipez ca venituri in 2018 si daca depun online si platesc in 2018 primesc 10% discount din ce platesc. 3.in 2019 pana pe 15.03 2019 depun finala anului 2018 si platesc diferentele fara sa mai am decizii de impunere . 3.tot pana pe 15.03.2019 depun 212 cu veniturile anticipate ale anului 2019 . Ceea ce am scris mai sus se refera la pfa , activitati independente sistem real. Sumele de plata vor fi : 10% x venit net – impozit ; 25% x 22.800 cas; 10% x 22800 cass.Concret voi face astfel : 25% x 22.800 = 5700 lei ; declar pana pe 15.07.2018 5130 lei (5700 x 10%) si platesc 5130 pana pe 15.12.2018 ? Sau declar 5415 ( 5700 x5%) si platesc pana pe 15.12.2018 5130 lei? Sau declar 5700 si platesc 5130 ?Multumesc

RASPUNS – Da raţionamentul dvs. espe corect.Pentru veniturile realizate în anul 2017 din activităţi independente, respectiv venitul estimat pentru anul 2018 aveţi obligaţia depunerii declaraţiei 212 până la data de 15 iulie 2018. Pentru venitul realizat în anul 2017, organul fiscal emite decizie de impunere anuală, astfel că aveţi obligaţia plăţii impozitului aferent acestor venituri, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere anuală, iar plăţile anticipate le stabiliţi dvs. în formularul 212.
Bonificațiile pentru plata anticipată a impozitului şi contribuţiilor trebuie înscrise în Declarația Unică în secțiunea „Sumarul obligațiilor fiscale” în rubricile fiecărui tip de bonificație iar plata se va face conform sumelor înscrise în câmpurile „Impozit pe venit de plată până la 15.12.2018”, „CAS de plată până la 15.12.2018”, respectiv „CASS de plată până la 15.12.2018”.
Bonificațiile de 5% pentru depunere online se calculează la depunerea declaraţiei unice în anul 2019 pentru veniturile realizate în 2018, condiţia de a beneficia de bonificaţie fiind condiţionată şi de plata integrală a sumelor datorate până la 15 martie 2019
Pentru veniturile realizate în anul 2018, respectiv venitul estimat pentru anul 2019 aveţi obligaţia depunerii declaraţiei 212 până la data de 15 martie 2019. De asemenea, până la data de 15 martie 2019, inclusiv aveţi obligaţia de plată a impozitului anual pentru veniturile realizate în anul 2018.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Buna ziua! In instructiunile de completare D212 sunt cateva scapari / inadvertente:1. nu apare data de 15 martie ca data de depunere a declaratiilor ulterioar anului 2018; 2. la subsectiunea „Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate estimată”, pct 2, „În cazul veniturilor din dividende și din dobânzi, se iau în calcul sumele încasate;” – ar trebui „sumele ce se estimeaza a se incasa” („estimat” vs „realizat”)

RASPUNS – Formularul 212 („Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”) existent in prezent pe site-ul ANAF se utilizează DOAR pentru declararea veniturilor realizate in anul 2017 si a veniturilor estimate pentru anul 2018, întrucât anul 2018 este un an de „tranziţie”. Pentru CASS „În cazul veniturilor din dividende și din dobânzi, se iau în calcul sumele încasate;” care se înscriu în subsecţiunea 2 ” Total venit estimat pentru incadrarea ca plătitor de CASS”, obligaţia depunerii D212 în acest caz este după încasarea dividendelor.

INTREBARE – Va rog, o confirmare ca declaratia 600 nu exista, ca nici nu trebuia si nici nu trebuie depusa; multumesc!

RASPUNS – Formularul 600, a fost valabil până la modificarea Codului fiscal prin OUG 18/2018 , iar dacă a fost depus la organul fiscal competent în anul 2018, pentru anul curent, va fi înlocuit cu “Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, ce se va depune până la data de 15 iulie 2018.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Bună ziua, Vă rog frumos să precizați cum trebuie procedat în cazul în care acum estimarea veniturilor care fac obiectul Declarației unice este sub plafonul de 22.800 lei, iar ulterior, până la sfârșitul anului 2018 sau după acesta, până la termenul de plată din 2019, această estimare/realizare depășește plafonul. Se poate depune în acel moment Declarația unică fără sancțiuni? Vă mulțumesc.

RASPUNS – Termenul de depunere a declaraţiei 212 pentru veniturile estimate a se realiza în anul 2018 este data de 16.07.2018 iar obligaţia depunerii nu este condiţionată de plafonul de 22800 lei .Nedepunerea în termen a D 212 atrage sancțiunea cu amendă între 50 și 500 lei

INTREBARE – PFA estimeaza venituri din activitati independente pentru care impozitul datorat este de 10.000 lei. Pentru a beneficia de bonificatia de 5% va rugam sa ne indicati pe acest exemplu concret suma care trebuie achitata pana la 15.12.2018.

RASPUNS – Modul de calcul al bonificaţiei rezultă şi din completarea declaraţiei şi trebuie achitată suma din rândul „impozit pe venit de plată până la 15.12.2018., Valoarea bonificaţiei pentru situaţia prezentată este de 500 lei şi diminuează impozitul pe venitul net anual estimat, astfel că trebuie să achitaţi până la 15 decembrie 2018 inclusiv suma de 9500 lei.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Buna ziua. Sunt angajat cu contract de munca si am avut venituri din drepturi de autor anul trecut. Mentionez ca figurez si ca persoana fizica inregistrata in scopuri de tva. Anul acesta estimez ca voi mai avea venituri din drepturi de autor. Ce declaratie completez? Am de platit in avans pt venituri estimate? Multumesc

RASPUNS – Întrucât nu aţi precizat dacă modul de determinare a venitului net anual este în sistem real sau prin reţinere la sursă facem următoarele precizări:
Pentru veniturile realizate in anul 2017,
– în situaţia în care impozitul pe venit a fost reținut la sursă, in cotă de 10%, de către plătitorul de venit, sau în situaţia în care aţi optat pentru stabilirea venitului net anual în sistem real aveţi obligaţia depunerii formularului 212 pentru declararea venitului realizat în anul 2017.
– în situaţia în care impozitul pe venit a fost reținut la sursă, in cotă de 16%(impozit final), de către plătitorul de venit, nu aveţi obligaţia depunerii formularului 212 pentru declararea venitului realizat în anul 2017.

Pentru veniturile venituri din drepturi de autor estimate a se realiza in anul 2018, ce nu se încadrează în tema de astăzi, vom organiza o sesiune de asistenţă viitoare. însă, menţionăm că, pentru a obţine informaţii în ceea ce priveşte cele solicitate de dvs., aveţi posibilitatea de a adresa întrebarea telefonic la Call Center la nr. 0314039160 sau folosind formularul de contact, care se regăseşte accesând link-ul: https://www.anaf.ro/asistpublic/

INTREBARE – Buna ziua, cum se procedează in cazul unui pfa la norma de venit care este si salariat cu norma întreaga, pentru reducerea cu 50% a normei? Se poate transmite D212 online si se atașează anumite documente?

RASPUNS – Formularul 212 este prevăzut a se depune atăt on-line cât şi în format hârtie, Nu este necesar transmiterea de anexe. Corecţia normelor se face de contribuabil prin aplicarea coeficienţilor de corecţie şi diminuarea venitului estimat în mod corespunzător. La acest moment, formularul 212 nu se depune on-line.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Buna ziua. Pentru veniturile aferente anului 2018 depun declaratia 212 pentru a estima veniturile ce urmeaza sa le realizez. De exemplu, estimez venituri nete de 8000 lei, datorand un impozit pe venit de 800 lei (8000 * 10%). Tot in cursul anului 2018 doresc sa efectuez plati partiale. Intrebarea este daca a ramas la fel sistemul de plati, respectiv conturile si trebuie sa platesc venitul estimat in contul de „Impozit pe venituri din activitati independente”, iar diferenta in contul de „Regularizari” ?

RASPUNS – Până în prezent , pentru impozitul pe venit aferent anului 2018, nu a fost stabilite noi conturi. În situaţia în care se vor stabili alte conturi acestea vor fi mediatizate

INTREBARE – Buna ziua, nu se poate face un formular model de completare al D212 pentru asigurarea de sanatate?

RASPUNS – Pentru completarea D212 se au în vedere instrucţiunile de completare ale acesteia. Dacă întâmpinaţi dificultăţi ne puteţi suna la Call Center la nr 0314039160. În curând va fi publicat pe site-ul nostru şi un model de completare a formularului pe categorii de venituri

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Buna ziua, PFA – profesii liberale, care a depus in ianuarie 2018 D200 pentru 2017, mai depune D212????

RASPUNS – Se depune D212 completând doar partea pentru venitul estimat.aferent anului 2018.

INTREBARE – PFA – activitati independente servicii coafor, care are pierdere in 2017, cum completeaza D212??, nu doreste sa fie asigurata nici in sistemul de pensii, nici in sistemul de sanatate….

RASPUNS – În conformitate cu prevederile art. 120 din Legea nr. 227/2015, contribuabilii, care desfășoară activitate, în cursul anului fiscal, în mod individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică, sunt obligați să depună la organul fiscal competent declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza în fiecare an fiscal, indiferent dacă în anul fiscal anterior au înregistrat pierderi. În anul 2018, declarația unică, (formular 212) se completează și se depune până la data de 16 iulie în vederea declarării venitului şi cheltielilor realizat/pierderii fiscale aferente anului 2017 și în vederea estimării venitului net anual pentru anul fiscal 2018 și a stabilirii impozitului anual estimat. În ceea ce priveşte contribuţiile de asigurări sociale, dacă venitul estimat a se realiza în anul 2018, este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară în vigoare, nu aveți obligația completării declarației 212 a capitolului corespunzător pentru stabilirea contribuțiilor de asigurări sociale.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – PFA – activitati independente servicii coafor, care are pierdere in 2017, vrea sa opteze doar pentru asigurare la sanatate, cum completeaza si ce perioada este obligata sa plateasca acesta datorie la sanatate. Mentionez ca PFA infintat in 2017

RASPUNS – Pentru anul 2018 în vederea stabilirii obligaţiilor de plată a contribuţiilor sociale se ia in considerare venitul estimat , nu venitul realizat în anul 2017. Persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevăzute, sub nivelul plafonului minim de 22800 lei POT OPTA pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, caz în care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate după cum urmează:
-dacă depun declaraţia unică până la împlinirea termenului legal de depunere, la o bază de calcul reprezentând valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară, în vigoare la data depunerii acesteia; sau
-dacă depun declaraţia unică după împlinirea termenului legal de depunere, la o bază de calcul echivalentă cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare la data depunerii declaraţiei, înmulţită cu numărul de luni rămase până la termenul legal de depunere a declaraţiei inclusiv luna în care se depune declaraţia.
Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta la Call Center la nr. 031.403.91.60

INTREBARE – Contributia la CASS a devenit cheltuiala nedeductibila incepand cu platile facute in 2018 pentru asigurarea, veniturile aferente anului 2018 ?

RASPUNS – Venitul net anual impozabil din activităţi independente se determină prin însumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate (venit net anual – pierderi reportate), din care se deduce CAS datorată. CASS nu este deductibla la calculul venitului anual impozabil.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Daca un cabinet activ.independende s-a radiat cu 01.01.2018 ce declaratie depune in loc de declaratia cu venitul realizat pe anul 2017 care se depunea in luna 05/2018 si la ce termen?

RASPUNS – În conformitate cu prevederile art. 122 din Codul fiscal, contribuabilii care au realizat in anul 2017, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din activități independente, au obligația de a depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale (formular 212) la organul fiscal competent, până la data de 16 iulie 2018 inclusiv, în vederea definitivării impozitului anual pe venit.

INTREBARE – Buna ziua! Pentru un PFA la norma de venit in D 212 , cap 2, sectiunea 1, subsectiunea 2, venitul net anual estimat pe baza caruia se calculeaza impozitul este norma de venit aferenta anului 2018? Sau trebuie estimat un venit? Multumesc anticipat!

RASPUNS – În situaţia dvs., venitul net estimat este reprezentat de norma de venit de la locul desfăşurării activităţii aferente anului 2018, la care se aplică criterile de corecţie, după caz.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

INTREBARE – Constat ca la majoritatea intrebarilor s-a raspuns cu fraza: „Solicitarea dvs nu se încadrează în tema de astăzi.” La sediile ANAF ni se pune in fata formularul pe un ton nervos si cu ochii plecati.Pe mine m-ati redirectionat spre un formular de completare a intrebarii. Nu exista Norme metodologice?

RASPUNS – ntrucât întrebarea dumneavoastră legată de veniturile obţinute din cedarea folosinţei bunurilor nu are legătură cu tema abordată astăzi, respectiv completarea formularului 212 pentru veniturile obţinute din activtăţi independente pentru obţinerea răspunsului v-am recomandat să utilizaţi formularul de contact de la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/. De asemenea, aveţi posibilitatea de a adresa întrebarea colegilor de la Call Center-ul ANAF la numărul de telefon 031.403.91.60. Pentru desfăşurarea în condiţii optiome a sesiunii de asistenţă, astfel cum este mentionat de fiecare dată la anunţarea temei „Întrebările trebuie să vizeze exclusiv tematica acestei sesiuni ” Până la termenul limită de depunere a formularului 212 vom organiza sesiune şi pe tema veniturilor din chirii. Vă mulţumim pentru înţelegere.
Totuşi ca răspuns la întrebarea dvs. legată de veniturile obţinute din cedarea folosinţei bunurilor, vă informăm că aveţi obligaţia depunerii formularului 212.

INTREBARE – PFA cu norma de venit 6203 plateste contributii si impozit la norma sau poate alege venitul, minimul fiind 22800?

RASPUNS – În situaţia dvs., în vederea calculării contribuţiei de asigurări sociale, baza anuală de calcul o reprezintă venitul ales, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei. Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei. Baza de calcul a impozitului pe venit o reprezintă norma de venit

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

7 COMENTARII

  1. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti pentru PFA , daca se mai depune D212, pentru ca am depus D200 SI D221 – an 2017-2018, veniturile sunt din agricultura- cresterea animalelor, nu are plafon pentru a completa rubrica privind contributia CASS. Cum procedez? Multumesc

  2. buna ziua,pentru un PFA nu am depus nicio declaratie pe anul acesta , venitul este sub 22800 lei. mai depun D 212? Mentionez ca sunt si salariat unde mi se opresc toate contributiile catre stat si detin si acest pfa (pe asociatiile de proprietari).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!