Va informam ca, in Monitorul Oficial nr. 507 din 20 iunie 2018, a fost publicat – Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1450 din 7 iunie 2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. I şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare.
AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizări suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor).
– Prin ordin se aduc precizări suplimentare cu privire la aplicarea prevederilor OUG nr. 3/2018, ordonanţă prin care a fost stabilită, prin derogare de la Codul fiscal, o modalitate diferită de calcul a contribuţiei de sănătate (CASS) pentru persoanele fizice scutite de la plata impozitului pe salarii:
a) persoane fizice cu handicap grav sau accentuat;
b) persoane fizice care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator;
c) persoane fizice care desfăşoară activităţi de cercetaredezvoltare şi inovare;
d) persoane fizice care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, în cursul unui an.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.
– Astfel, pentru anul 2018, CASS se va calcula, pentru persoanele menţionate mai sus, după următoarea formulă:
CASS reţinută = venit brut2018 – CAS datorată în 2018 – salariu net decembrie2017
– Valoarea reprezentând diferenţa pozitivă dintre CASS datorată şi calculată potrivit prevederilor Codului fiscal şi CASS reţinută potrivit formulei de mai sus se stabileşte de către angajator şi se evidenţiază distinct ca sumă dedusă în Declaraţia 112.
– Organul fiscal central transmite zilnic, în sistem informatic, unităţilor Trezoreriei Statului un fişier conţinând sumele deduse. Pe baza acestui fişier se debitează automat un cont distinct de venituri al bugetului de stat codificat cu codul de identificare fiscală al angajatorului/plătitorului (20.A.21.27.00 ” Diferenţe aferente contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”) şi se creditează contul de venituri al Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate codificat cu codul de identificare fiscală al angajatorului/plătitorului (26.A.21.27.00 „Diferenţe aferente contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”).
PENTRU A DESCARCA OPANAF 1450/2018 – CLICK AICI
– Verificarea modului de determinare a CASS se realizează de organele fiscale potrivit dispoziţiilor Codului de procedură fiscală, pe baza unei analize de risc specifice care va avea în vedere următoarele:
a) examinarea modului de declarare: declaraţie iniţială sau declaraţie rectificativă;
b) variaţia în timp a numărului de persoane scutite de impozitul pe veniturile din salarii;
c) modul de calcul al sumei deduse în cadrul Formularului 112 în baza documentelor care atestă încadrarea în una dintre categoriile de angajaţi menţionate la pct. 2, depuse de angajaţi la angajator.
– Ca urmare a analizei de risc specifice se va stabili gradul de risc fiscal pentru fiecare dintre contribuabilii/plătitorii supuşi analizei, precum şi nivelul riscului.
– În funcţie de gradul de risc identificat şi de nivelul de risc stabilit, ca urmare a analizei de risc specifice se vor dispune măsuri în ceea ce priveşte modul de evaluare, gestionare şi tratare a riscurilor stabilite (notificarea contribuabililor pentru conformare şi/sau controale fiscale).
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”