Lizibilitatea unei facturi, prevăzută în Codul fiscal (la art. 319 alin. 25), unde se prevede clar că factura trebuie să fie într-un format care permite citirea de către om.
Lizibilitatea trebuie asigurată din momentul emiterii/primirii până la sfârșitul perioadei de stocare, atât de furnizor/prestator, cât și de beneficiar. Factura trebuie prezentată astfel încât conținutul să fie ușor de citit, pe hârtie sau pe ecran, fără a necesita o atenție ori o interpretare excesivă.
DECI – RENUNȚĂ LA FACTURILE SCRISE DE MANA ȘI FOLOSEȘTE UN PROGRAM DE FACTURARE EFICIENT – SMART BILL – IAR ASTFEL ASIGURI RESPECTAREA PREVEDERILOR CU PRIVIRE LA LIZIBILITATE.
Pentru facturile electronice, această condiție se consideră îndeplinită dacă factura poate fi prezentată la cerere într-o perioadă rezonabilă de timp, inclusiv după un proces de conversie, într-un format care permite citirea de către om pe ecran sau prin tipărire.
Persoana impozabilă trebuie să asigure posibilitatea verificării corespondenței dintre informațiile din fișierul electronic original și documentul lizibil prezentat.
Lizibilitatea unei facturi electronice din momentul emiterii până la sfârșitul perioadei de stocare poate fi asigurată prin orice mijloace, însă utilizarea semnăturii electronice avansate sau EDI nu este suficientă în acest scop.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.
În sensul art. 319 alin. (25) din Codul fiscal, controlul de gestiune înseamnă procesul prin care persoana impozabilă garantează în mod rezonabil identitatea furnizorului/prestatorului facturii, integritatea conținutului facturii și lizibilitatea facturii din momentul emiterii/primirii până la sfârșitul perioadei de stocare. Controlul de gestiune trebuie să corespundă volumului/tipului de activitate a persoanei impozabile, să ia în considerare numărul și valoarea tranzacțiilor, precum și numărul și tipul de furnizori/clienți și, după caz, orice alți factori relevanți.
Un exemplu de control de gestiune este reprezentat de corelarea documentelor justificative.
ÎN CONCLUZIE – FOLOSEȘTE SMART BILL – APLICAȚIE CU AJUTORUL CĂREIA ASIGURI RESPECTAREA CODULUI FISCAL ÎN ACTIVITATEA DE EMITERE A FACTURILOR CĂTRE CLIENȚI.