Conform prevederilor din Codul fiscal, baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată cuprinde cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport şi asigurare, solicitate de către furnizor/prestator cumpărătorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumpărătorului, care fac obiectul unui contract separat şi care sunt legate de livrările de bunuri sau de prestările de servicii în cauză, se consideră cheltuieli accesorii.
Potrivit prevederilor din normele metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal, orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ în baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, chiar dacă fac obiectul unui contract separat. Există o singură livrare/prestare în cazul în care unul sau mai multe elemente trebuie considerate ca reprezentând tranzacţia principală, în timp ce unul sau mai multe elemente trebuie considerate cheltuieli accesorii care beneficiază de tratamentul fiscal al tranzacţiei principale referitoare, printre altele, la locul livrării/prestării, cotele, scutirile ca şi livrarea/prestarea de care sunt legate.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.
În exemplul nr. 1 din normele metodologice cu referire la baza de impozitare pentru prestări de servicii efectuate în interiorul țării, se prevede că pentru prestarea unor servicii de consultanţă, în situația în care prestatorul stabileşte cu beneficiarul său că acesta va suporta şi cheltuielile cu deplasările consultanţilor, respectiv transport, cazare, diurnă, alte cheltuieli, acestea sunt considerate cheltuieli accesorii serviciului principal, respectiv cel de consultanţă şi se includ în baza de impozitare a acestuia.
Prin urmare, în cazul unui contract de prestări de servicii de consultanță în care se prevede recuperarea de la beneficiar a cheltuielilor privind cazarea, transportul și diurna consultantilor, acestea se includ în baza de impozitare a serviciilor de consultanță prestate și se facturează cu aceeași cotă de TVA ca și serviciile de consultanță.
Baza legala
– Legea nr 227 / 2015 articolul 286 alin. (3) lit.b)
– Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct. 30 alin. (5)
Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 19.04.2018 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”