Cu intrziere, va informam ca, in Monitorul Oficial nr. 647 din 25 iulie 2018, a fost publicata – Legea nr. 203 din 20 iulie 2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale.
AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizări suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor):
– Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.
– A fost creat cadrul legal general pentru eficientizarea activităţii de achitare a amenzilor, astfel:
a) sistemul pilot se va aplica, pentru început. amenzilor contravenţionale la regimul circulaţiei pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule;
b) va fi creat un sistem informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronice (a amenzilor);
c) se va constitui un cont unic deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenţionale (se va emite un ordin al ministrului finanţelor publice în acest sens); sumele încasate în acest cont unic se vor distribui, în termen de 2 zile lucrătoare, către unităţile administrative locale (UAT) unde domiciliază contravenienţii;
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.
d) se reglementează obligaţia utilizării unei serii de evidenţă unică a proceselor-verbale de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii;
e) achitarea în numerar a amenzilor contravenţionale se va putea face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) sau la alte entităţi care se vor stabili prin normele de aplicare a prezentei legi, indiferent de domiciliul persoanei fizice.
f) contravenientul nu va mai fi obligat să facă dovada plăţii către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.
g) procesele-verbale de contravenţie întocmite în condiţiile prezentei legi se arhivează la nivelul organului din care face parte agentul constatator, fără a mai fi transmise în format hârtie organelor fiscale competente pentru urmărirea acestora; informaţiile aferente acestor documente vor fi încărcate de organele constatatoare în sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronice pentru a fi folosite de organele de urmărire (executare silită).
h) pentru aplicarea acestui sistem pilot urmează a se emite acte normative secundare (norme de aplicare).
PENTRU A DESCARCA LEGEA 203/2018 – CLICK AICI
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”
[…] în vigoare modificările aduse O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor prin Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor […]
[…] deschiderea contului unic pentru achitarea amenzilor contravenţionale potrivit prevederilor Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor […]