Intrebare – Care este termenul în care trebuie depusă la organul fiscal declarația de radiere de către contribuabil ca urmare încetării calităţii sale de subiect de drept fiscal ?
Raspuns
Potrivit Codului de procedură fiscală, la încetarea calităţii de subiect de drept fiscal, persoanele sau entităţile înregistrate fiscal prin declaraţie de înregistrare fiscală trebuie să solicite radierea înregistrării fiscale, adică retragerea codului de identificare fiscală şi a certificatului de înregistrare fiscală, prin depunerea unei declaraţii de radiere ( 010 Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică – model aici, 070 Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere) în termen de 30 de zile de la încetarea calităţii de subiect de drept fiscal, care trebuie însoţită de certificatul de înregistrare fiscală în vederea anulării acestuia.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.
În cazul în care organul fiscal constată îndeplinite condiţiile de radiere a înregistrării fiscale dar contribuabilul nu a depus declaraţia de radiere, radierea înregistrării fiscale se poate efectua şi din oficiu.
Baza legala – Legea nr 207 / 2015 articolul 90 al.1 și 2
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”
Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 28.12.2017 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)