AcasăCodul munciiModificările fiscale aduse de OUG nr. 114/2018 - impozit venit, CAS, CASS,...

Modificările fiscale aduse de OUG nr. 114/2018 – impozit venit, CAS, CASS, CAM, accize, taxa active financiare, CPF, etc. (oficial)

Dupa cum v-am spus in articolul anterior, azi – 29.12.2018, in Monitorul Oficial nr. 1116/2018, a fost publicata Ordonanță de urgență a Guvernului României nr. 114 din 28 Decembrie 2018text integral – privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizări suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor) :

IMPOZIT PE VENIT

– A fost introdusă o nouă scutire pentru plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028, inclusiv, pentru care sunt îndeplinite următoarele condiţii:

UPDATE (31.12.2018) – Noutățile aduse de OUG nr. 114/2018 – programele “Stațiuni balneare” și “GROWTH”, evaluare funcționari publici, noutăți importante zilieri, etc. – click aici

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

a) angajatorii desfăşoară activităţi în sectorul de construcţii sau de producere a materialelor de construcţii (sunt menţionate expres codurile CAEN);
b) angajatorii realizează cifră de afaceri din activităţile menţionate la lit. a) în limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea;
c) veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, sunt cuprinse între 3.000 şi 30.000 lei lunar, inclusiv şi sunt realizate în baza contractului individual de muncă;

– A fost reglementat faptul că indemnizaţia de hrană şi indemnizaţia de vacanţă acordate potrivit prevederilor Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice reprezintă avantaje asimilate salariilor.

– S-a stabilit că nu există obligaţia depunerii declaraţiei unice – capitolul I „Date privind veniturile realizate” de către persoanele fizice care au obţinut venituri din cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria este exprimată în lei şi nu s-a optat pentru stabilirea venitului net anual în sistem real, iar la sfârşitul anului anterior nu îndeplinesc condiţiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activităţi independente.

HG 937/2018 – stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (2.080 lei/2.350 lei – din 01.01.2019)CLICK AICI

– Asocierile, cu excepţia celor care realizează venituri din activităţi agricole impuse pe baza normelor de venit, au obligaţia să depună la organul fiscal competent, până la data de 15 februarie a anului următor, declaraţii anuale de venit, conform modelului stabilit prin ordin al preşedintelui A.N.A.F., care vor cuprinde şi distribuţia venitului net/pierderii aferent asociaţilor.

– Bonificaţia de 5% pentru depunerea on-line a declaraţiei unice în anul 2018 şi plata integrală a impozitului până la data de 15 martie 2019 de care beneficiază persoanele fizice care obţin venituri anuale pentru care nu există obligaţia completării şi depunerii declaraţiei unice – capitolul I „Date privind veniturile realizate”, până la termenul legal de depunere, se acordă de către organul fiscal. Procedura de acordare a bonificaţiei se stabileşte prin ordin al preşedintelui A.N.A.F.

CAS – PENSIE

– În perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028, inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art 60 pct. 5, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit.a) se reduce cu cota de 3,75%.

CASS – SĂNĂTATE

– Persoanele fizice pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028, inclusiv, vor fi exceptate de la plata CASS.
– La stabilirea plafonului în funcţie de care se decide dacă se datorează sau nu CASS de către persoanele care obţin venituri în afara celor din salarii, a fost reglementat faptul că în cazul veniturilor din dobânzi se iau în calcul sumele încasate, iar în cazul veniturilor din dividende se iau în calcul dividendele distribuite şi încasate începând cu anul 2018.

UPDATE (11.12.2018) – Decizie colectivă majorare salariu minim angajați (model cu anexă semnături) – începând cu 01 ianuarie 2019click aici

CAM – CONTRIBUŢIA ASIGURĂTORIE PENTRU MUNCĂ

– În perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028, inclusiv, cota CAM se reduce la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, în cazul angajatorilor care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art 60 pct. 5.
ACCIZE
– A fost stabilit un nou nivel al accizelor pentru tutunul prelucrat – ţigarete.

MODIFICARE COD DE PROCEDURĂ FISCALĂ

– Au fost introduse prevederi cu privire la accesul organului fiscal central la informaţii privind combaterea spălării banilor.
– S-au adus modificări la condiţiile de menţinere a valabilităţii eşalonării la plată, precum şi la posibilitatea modificării deciziei de eşalonare la plată în perioada de valabilitate a eşalonării.

UPDATE (28.12.2018) – Termene legale REVISAL (2019) – pentru transmitere inițială (încheiere CIM), dar și a modificărilor (AA și altele) – click aici

INSTITUIREA TAXEI PE ACTIVELE FINANCIARE

Instituţiile bancare sunt obligate la plata taxei pe active financiare, denumită taxa pe active, în situaţia în care media trimestrială ROBOR depăşeşte pragul de 2%, denumit prag de referinţă.

Prin instituţie bancară se înţelege instituţiile de credit, persoane juridice române, definite astfel potrivit legii de organizare şi funcţionare, şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit ale persoanelor juridice străine.
Taxa pe active se datorează trimestrial.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!