Având în vedere modificarea Legii 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfășurate de zilieri prin OUG nr. 26/2019, ITM face o informare cu privire la aceste modificări.
Principalele modificari vizeaza urmatoarele aspecte:
1. Extinderea domeniilor de activitate in care se poate desfasura activitate cu zilieri , prin completarea art.13 din Legea nr.52/2011, astfel:
– activitati de organizare a expozitiilor , targurilor si congreselor – grupa 823;
– publicitate – grupa 731 ;
– activitati de interpretare artistica – spectacole – clasa 9001 , activitati-suport pentru interpretarea artistica – spectacole – clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole – clasa 9004;
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
– creterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale – clasa 0149;
– activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente – diviziunea 5621 ;
– activitati de intretinere peisagistica – plantarea , ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare – clasa 8130;
– restaurante – clasa 5610;
– ba ruri si alte activitati de servire a bauturilor – clasa 5630;
– activitati ale gradinilor zoologice , botanice si ale rezervatiilor naturale – clasa 9140.
Aceste domenii de activitate se adauga celor trei domenii stabilite pri n O.U .G n r .114/ 2018, respectiv:
– agricultura, vanatoare si servicii anexe – diviziunea 01 ;
– silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere – diviziunea 02;
– pescuit si acvacultura – diviziunea 03.
ANAF – ZILIERI 2019 (modificările OUG 26/2019) – noul registru electronic de evidenţă a zilierilor, se va datora contribuția de asigurări sociale (CAS), noile domenii incluse, etc. – click aici
2. Extinderea perioadei de 180 de zile cumulate pe perioada unui an calendaristic pentru care un zilier poate desfaura activitati pentru acelasi beneficiar si la domeniul agriculturii , pe langa domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate ‘in subordinea universitatilor acreditate, precu m si in domeniul viticol.
3. Incepand cu veniturile realizate de zilieri in luna mai 2019, se plateste contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat (CAS), conform prevederilor Codului fiscal, zilierul avand calitate de asigurat in sistemul public de pensii .
Calculul, plata si declararea contributiei de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat pentru veniturile realizate din activitatea realizata de zilieri sunt in sarcina beneficiarului.
Zilierul nu are calitate de asigurat in sistemul public de sanatate. Acesta se poate asigu ra optional in sistemul public de sanatate potrivit prevederilor art. 180 din Legea nr. 227/ 2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Zilierul nu are calitate de asigurat in sistemul de asigurare pentru accidente de mu nca si boli profesionale . In situatia producerii unui accident de munca sau boala profesionala, beneficiarul este obligat sa asigure plata cheltuielilor aferente ingrijirilor medicale necesare.
NOU – Salariatele care urmează o procedură de fertilizare „in vitro”, beneficiază anual, de un concediu de odihnă suplimentar (OUG 26/2019) – click aici
4. Incepand cu data de 20 decembrie 2019 se introduce registrul electronic de evidenta a zilierilor ca singura modalitate de transmitere a datelor privind evidenta zilierilor.
In termen de 60 de zile de la infiintarea registrului electronic al zilierilor , prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale se va stabili metodologia de intocmire si de transmitere a registrului de evidenta a zilierilor precum si inregistrarile care se vor face in acesta.
Pana la intrarea in vigoare a registrului electronic, evidenta activitatii prestate de zilieri se conduce pe baza registru lui special care se elibereaza , contra cost, de catre lnspectoratul Teritorial de Munca, la cererea beneficiarilor .
Sursa (cu multumiri de la noi) – ITM Alba