Intrebare – Care sunt persoanele care au obligatia completarii si transmiterii la organul fiscal competent a „Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania” si a „Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”?
Raspuns
Persoanele fizice care sosesc sau parasesc teritoriul Romaniei si care solicita rezidenta fiscala in Romania sau solicita scoaterea din evidenta organelor fiscale romane au obligatia completarii „Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania” sau a „Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”, dupa caz.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
Astfel, formularul:
– „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania” se completeaza de persoana fizica sosita in Romania care are o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
– „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” se completeaza de catre persoana fizica rezidenta in Romania, precum si persoana fizica nerezidenta care a avut obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania”, care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive.
Formularele sus-mentionate se completeaza in doua exemplare, originalul se transmite de persoana fizica in cauza, personal sau prin imputernicit, prin posta cu confirmare de primire sau se depune la registratura organului fiscal central competent si copia se pastreaza de catre persoana fizica. Aceste formulare se pot edita si/sau completa de catre solicitanti si cu ajutorul programului de asistenta, asigurat gratuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, si pot fi depuse si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.
Baza legala
– Ordinul ministrului finantelor publice nr 1099 / 2016 articolul art. 2, 3 si 6
– Legea nr 227 / 2015 articolul art. 7 pct. 28; art. 59; art. 230 alin. (3)
Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 03.09.2018 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)