AcasăCodul munciiDocumentul Portabil A1 - documente necesare în cazul lucrătorilor independenți (oficial -...

Documentul Portabil A1 – documente necesare în cazul lucrătorilor independenți (oficial – 2019)

Dupa cum am spus si in articolul de iei, documentul portabil A1 dovedeşte exclusiv menţinerea titularului acestuia la sistemul de securitate socială din statul de trimitere (România), lipsa acestuia nefiind de natură a împiedica desfăşurarea de activităţi profesionale pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene.

Intr-un astfel de caz devine aplicabilă regula generală în domeniu – cea a asigurării conform legislaţiei locului de desfăşurare a activităţii. Documentul portabil A1 nu poate fi asimilat, din punct de vedere legal, unui permis de muncă.

Avand in vedere cele de mai sus, in momentul desfasurarii activităţii in unul sau mai multe state membre, este necesara obtinerea Formularului A 1 (fostul E 101) – deoarece acesta atestă, dumneavoastră şi membrilor de familie, continuitatea afilierii la sistemul de asigurări sociale din ţara de origine timp de maxim 2 ani.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

PENTRU OBTINEREA ACESTUIA, de lucratorii independenti, SUNT NECESARE URMATOARELE DOCUMENTE:

1.certificatul de înregistrare în registrul comerţului şi autorizare a funcţionării;
2.certificatul de atestare fiscală;
3.certificatul constatator, pentru luna în curs;

4. situaţii financiare actuale ale solicitantului din RO , în care să fie înregistrate informaţii privind veniturile brute realizate în RO şi în statul de angajare; (*se vor prezenta documente financiare, precum decizia de impunere şi/sau registrul de încasări şi plăţi, semnate şi ştampilate;)
5. contracte comerciale implementate pe teritoriul RO anterior perioadei pentru care se solicită atestarea legislaţiei aplicabile;
6. contractul/ele sau antecontractul/ele încheiat/e de lucrătorul independent privind activitatea din statul de angajare, precum şi traducerea autorizată;
7. dovada asigurării în sistemul public de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale;
8. dovada asigurării în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate;
9. dovada asigurării în sistemul public al asigurărilor pentru şomaj;
10. CI/BI din RO al lucrătorului independent în cauză;
11. adeverinţa privind stagiul de cotizare realizat în ultimele 12 luni;
12. declaraţie pe proprie răspundere prin care să se ateste eventualele perioade pentru care lucrătorul independent în cauză a beneficiat sau nu de formulare E 101 şi E 102, documente portabile A1.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

IMPORTANT – Documentul Portabil A1 – documente necesare în cazul angajatorilor (oficial – 2019) – click aici

ALTE PRECIZARI:

Potrivit Casei Nationale de Pansii – „Pluriactivitatea” desemnează situaţia în care un lucrător desfăşoară simultan sau alternativ activităţi salariate şi/sau independente pe teritoriul a două sau mai multor state membre.

Pentru a se face deosebire între situaţiile de detaşare şi situaţiile de pluriactivitate un element decisiv avut în vedere îl reprezintă durata activităţii din unul sau mai multe state membre. În acest scop, instituţia competentă face o evaluare generală, a tuturor elementelor de fapt pertinente, inclusiv a celor legate de locul de muncă.

Situaţiile de pluriactivitate vizează în special activităţile desfăşurate de anumite categorii socio-profesionale, precum personalul aeronautic civil navigant, şoferi de tir, conducători de tren, experţi IT care desfăşoară activităţi în mod alternativ sau simultan pe teritoriul mai multor state membre, activităţi desfăşurate prin natura lor, pe teritoriul mai multor state membre, etc.

Sursa (cu multumiri) – cjpensiibihor.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Dupa cum am spus si in articolul de iei, documentul portabil A1 dovedeşte exclusiv menţinerea titularului acestuia la sistemul de securitate socială din statul de trimitere (România), lipsa acestuia nefiind de natură a împiedica desfăşurarea de activităţi profesionale pe teritoriul altui stat membru al...Documentul Portabil A1 - documente necesare în cazul lucrătorilor independenți (oficial - 2019)
error: Conținutul este protejat !!