Intrebare – Activitatea desfășurată de o persoană fizică cetățean român către o altă persoană fizică cetățean din UE, privind cesionarea drepturilor patrimoniale de autor sub forma studiilor de cercetare științifică în baza a trei contracte succesive ce depășesc într-un an 50.000 euro fiecare, se include în sfera de aplicare a TVA?
Raspuns
Potrivit prevederilor din Codul fiscal din punctul de vedere al taxei sunt operaţiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
”a) operaţiunile care, în sensul art. 270 – 272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 275 şi 278;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, astfel cum este definită la art. 269 alin. (1), acţionând ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte din una dintre activităţile economice prevăzute la art. 269 alin. (2).”
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
În Codul fiscal este definită atât noțiunea de activitate economică, cât și cea de persoană impozabilă, astfel: Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor enumerate în textul de lege, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi. În sensul taxei pe valoarea adăugată, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate. (…)
Prin urmare, activitatea desfășurată de o persoană fizică cetățean român către o altă persoană fizică cetățean din UE, privind cesionarea drepturilor patrimoniale de autor sub forma studiilor de cercetare științifică în baza a trei contracte succesive ce depășesc într-un an 50.000 euro fiecare, reprezintă o activitate economică cu caracter de continuitate, materializată prin încheierea mai multor contracte succesive, care se include în sfera de aplicare a TVA. Caz în care, persoana fizică cedentă este o persoană impozabilă din punct de vedere al TVA, căreia îi revine obligația de a solicita înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent, în termen de 10 zile de la sfârșitul perioadei în care a fost atins sau depășit plafonul de scutire prevăzut de Codul fiscal, în vigoare la momentul exigibilității operațiunii care a dus la depășirea plafonului.
Baza legala – Legea nr 227 / 2015 articolul 268 alin. (1), art. 269 alin. (1), (2), (4), art. 310 alin. (1), art. 316 alin. (1).
Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 31.07.2018 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)
[…] – Cesionare drepturi de autor studii de cercetare – se include în sfera de aplicare a TVA? – CLICK AICI […]