Intrebare – O persoană juridică neimpozabilă din punct de vedere al TVA din România care achiziționează servicii electronice ce constau în acordarea dreptului de acces la un sistem informatic complex de verificare a unor produse comercializate în România și de asigurare a mentenanței acestuia, de la un prestator din Uniunea Europeană neînregistrat într-un alt stat membru pentru aplicarea regimului special prevăzut la art.315 din Codul fiscal, are vreo obligație privind TVA pentru această achiziție?
Raspuns
Potrivit definiției din Codul fiscal serviciile furnizate pe cale electronică includ, în special, serviciile prevăzute în Anexa II a Directivei 112 şi la art. 7 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, cu modificările şi completările ulterioare.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
Conform prevederilor din Anexa II din Directiva 2006/112/CE serviciile furnizate pe cale electronică includ:furnizarea și găzduirea de site-uri de Internet, mentenanță la distanță a programelor și echipamentelor; furnizarea de software și actualizarea acestora; furnizarea de imagini, texte și informații și punerea la dispoziție a unor baze de date; (…).Potrivit prevederilor din Codul fiscal, prin excepție, locul de impunere al serviciilor furnizate pe cale electronică către o persoană neimpozabilă este locul unde beneficiarul este stabilit, îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.
Conform Codului fiscal, în cazul în care prestarea de servicii este realizată de o persoană impozabilă care nu este stabilită în România sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor din Codul fiscal şi care nu este înregistrată în România în scopuri de TVA, persoana obligată la plata taxei este persoana impozabilă ori persoana juridică neimpozabilă, stabilită în România, indiferent dacă este sau nu înregistrată în scopuri de TVA, sau persoana nestabilită în România, dar înregistrată în România care este beneficiar al unor prestări de servicii care au loc în România,
Prin urmare, în situația în care prestatorul din Uniunea Europeană nu s-a înregistrat într-un alt stat membru pentru aplicarea regimului special prevăzut la art.315 din Codul fiscal, persoana obligată la plata taxei este persoana juridică neimpozabilă din România, care va plati taxa aferentă serviciilor respective pe baza decontului special de TVA prevăzut de Codul fiscal.
Baza legala – Legea nr 227 / 2015 articolul 266 alin. 38, art.278 alin. 5 lit. h, pct. 3, art. 307 alin.6, art. 324
Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 17.10.2018 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)