AcasăNewsNEWS - măsurile asiguratorii impuse până la finalizarea anchetei sau decizia definitiva...

NEWS – măsurile asiguratorii impuse până la finalizarea anchetei sau decizia definitiva a instantei – declarate de CCR ca neconstituționale.

În ziua de 1 octombrie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit. lit.d) şi f) din Constituţia României şi al art.11 alin.(1) și al art.29, respectiv al art.38 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere:

I. Excepția de neconstituționalitate a dispoziţiilor art.213 alin.(8) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, în forma anterioară modificării prin Ordonanța Guvernului nr.30/2017, precum și a prevederilor art.213 alin.(8) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, astfel cum au fost modificate prin Ordonanța Guvernului nr.30/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Prevederile criticate au următorul cuprins:

– Art.213 alin.(8) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală în forma anterioară modificării prin Ordonanţa Guvernului nr.30/2017: „Prin excepţie de la prevederile alin.(7), în situaţia în care au fost instituite măsuri asigurătorii şi au fost sesizate organele de urmărire penală potrivit legii, măsurile asigurătorii încetează de drept la data la care au fost luate măsuri asigurătorii potrivit Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.”

– Art.213 alin.(8) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr.30/2017: „(8) Prin excepţie de la prevederile alin.(7), în situaţia în care au fost instituite măsuri asigurătorii şi au fost sesizate organele de urmărire penală potrivit legii, măsurile asigurătorii subzistă până la data soluţionării cauzei de către organele de urmărire penală sau de instanţa de judecată. După comunicarea soluţiei date de către organele de urmărire penală sau hotărârii judecătoreşti, în cazul în care măsurile asigurătorii instituite de către organul fiscal competent nu se transformă în măsuri executorii potrivit legii, acestea se ridică de către organul care le-a dispus. „

OMFP nr. 3126/2019 – procedura de anulare a obligațiilor fiscale accesorii (precizări oficiale ANAF) – click aici

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi în privinţa punctului 1 şi cu majoritate de voturi în privinţa punctului 2, Curtea Constituțională a decis:

1. A admis excepţia de neconstituţionalitate și a constatat că prevederile art.213 alin.(8) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, în forma anterioară modificării prin Ordonanța Guvernului nr.30/2017 sunt neconstituţionale;

2. A admis excepţia de neconstituţionalitate și a constatat că prevederile art.213 alin.(8) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală astfel cum au fost modificate prin Ordonanța Guvernului nr.30/2017 sunt neconstituţionale.

Anularea unor obligații accesorii (OG nr. 6/2019) – cine poate beneficia, ce se poate anula, condiții ce trebuie îndeplinite, procedura, etc. – click aici

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Curtea de Apel Bucureşti.

Sursa – Contabili pe Facebook si CCR (Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor şi deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I).

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
În ziua de 1 octombrie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit. lit.d) şi f) din Constituţia României şi al art.11 alin.(1) și al art.29, respectiv al art.38 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere: I. Excepția de...NEWS - măsurile asiguratorii impuse până la finalizarea anchetei sau decizia definitiva a instantei - declarate de CCR ca neconstituționale.
error: Conținutul este protejat !!