Intrebare – Pentru accesul în trenurile constituite din locomotive și vagoane cu valoare istorică clasate în patrimoniul cultural național, destinate efectuării de parcursuri nostalgice pe liniile ferate înguste, se poate aplica cota redusă de 5%TVA?
Raspuns
Conform prevederilor din Codul fiscal cota redusă de TVA de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, altele decât cele scutite conform prevederilor Codului fiscal.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
Potrivit prevederilor legii privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, patrimoniul cultural naţional cuprinde ansamblul bunurilor identificate ca atare, indiferent de regimul de proprietate asupra acestora, care reprezintă o mărturie şi o expresie a valorilor, credinţelor, cunoştinţelor şi tradiţiilor aflate în continuă evoluţie, cuprinde toate elementele rezultate din interacţiunea, de-a lungul timpului, între factorii umani şi cei naturali. În lista bunurilor culturale mobile clasate în patrimoniul cultural național, locomotivele și vagoanele nu sunt enumerate în categoria monumentelor istorice.
Prin urmare, pentru accesul în trenurile constituite din locomotive și vagoane cu valoare istorică clasate în patrimoniul cultural naţional, destinate efectuării de parcursuri nostalgice pe liniile ferate înguste, nu se aplică cota redusă de 5%TVA, ci cota standard de TVA.
Baza legala
– Legea nr 227 / 2015 articolul 291 alin. (3) lit.b)
– Legea nr 182 / 2000 articolul 3 alin. (1)
– Legea nr 182 / 2000 articolul art.1 alin. (2)
Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 25.04.2018 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)