Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămanal este considerată muncă suplimentară, potrivit prevederilor Codului Muncii (Legea nr. 53/2003). Durata normală a timpului de muncă, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, e de 8 ore/zi şi de 40 de ore/ săptămână, iar durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, doar cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni. Sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogări de la această perioadă de referinţă, dar pentru perioade de referinţă care în niciun caz să nu depăşească 12 luni.
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici
Este interzisă munca suplimentară fără acordul salariatului dar şi efectuarea muncii suplimentare peste limita legală, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Au interdicţie să presteze ore suplimentare:
– tânărul care nu a implinit încă vârsta de 18 ani (în acest caz, durata normală a timpului de muncă, e de 6 ore/zi şi de 30 de ore/săptămână);
– angajatul având contract de muncă cu tip parţial, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora; primirea la muncă a salariatului în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial constituie muncă nedeclarată, faptă ce se sancţionează cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
Munca suplimentară se compensează astfel:
– prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia (în aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru);
– dacă nu este posibilă varianta de mai sus, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia (sporul nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază);
– în perioadele de reducere a activităţii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
AJOFM – răspunsuri întrebări privind modalitatea de decontare a 41,50% din salariul brut al angajaților – CLICK AICI
Din data de 21 iunie 2020 intră în vigoare o nouă reglementare în ceea ce priveşte munca suplimentară, aşa cum este prevăzută în Legea nr. 85/2020. În situația anterioară intrării în vigoare a acestei Legi, sancţiunea contravenţională era aplicată angajatorului, indiferent de numărul angajaților care au lucrat peste program mai mult decât permitea legea. De acum înainte amenda va fi aplicată angajatorului pentru fiecare salariat identificat în situaţia depășirii numărul de ore suplimentare prevăzut de lege.
Astfel, nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară.
În situaţia în care angajatorul nu respectă obligaţia legală de plată a drepturilor salariale, respectiv de a compensa orele suplimentare prestate, salariatul poate sesiza în scris inspectoratul teritorial de muncă din raza căruia angajatorul îşi are sediul social.
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici
Sursa (cu multumiri) – Inspectoratul Teritorial de Munca Caras-Severin