Intrebare – Când își produce efectele cesiunea creanţelor fiscale ale contribuabilului/plătitorului privind dreptul de rambursare a TVA?
Raspuns
Codul de procedură fiscală prevede că creanţele fiscale privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabilului/plătitorului pot fi cesionate numai după stabilirea lor prin decizie de restituire.
Cesiunea produce efecte faţă de organul fiscal competent numai de la data la care aceasta i-a fost notificată.
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici
Ca urmare, cesiunea creanțelor fiscale privind drepturile de rambursare a TVA se poate realiza numai după stabilirea acestora prin decizia de rambursare a TVA, deoarece numai începând cu această dată cesionarul devine titularul creanței fiscale.
Cesiunea creanțelor fiscale privind drepturile de rambursare a TVA își produce efectele faţă de organul fiscal central competent în administrarea cedentului la data notificării cesiunii de către cesionar, deci ulterior stabilirii TVA de rambursat prin decizia de rambursare.
Notificarea privind cesionarea dreptului de rambursare se depune de către cesionar la organul fiscal central competent în administrarea cedentului, însoțită de o copie, conform cu originalul, a contractului de cesiune.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
Baza legala
– Legea nr 207 / 2015 articolul 28 al.1 si 2
– Ordinul preşedintelui ANAF nr 3357 / 2017 articolul anexele 1 si 2
Speta publicata la data 15.06.2020