Intrebare – Se datorează impozit pentru dividendele plătite de o persoană juridică română către un fond deschis de investiții din România care este acționar?
Raspuns
Codul fiscal prevede că impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române.
Fondul deschis de investiții este un organism de plasament colectiv în valori mobiliare, fără personalitate juridică, ale cărui unități de fond fac obiectul unei emisiuni și răscumpărări continue.
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici
Intrucât fondul deschis de investiții nu este o persoană juridică română, pentru dividendele plătite de o persoană juridică română către un acționar, fond deschis de investiții din România nu se datorează impozit pe dividende.
Baza legala
– Legea nr 227 / 2015 articolul 43 al.2
– Legea nr 297 / 2004 articolul art.2 al.1 pct. 7 și 8
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
Speta publicata la data 15.06.2020
O întrebare rămâne fără răspuns! O enitate care nu este PERSOANĂ ca subiect de drept societar poate avea calitatea de ACŢIONAR/ASOCIAT la constituirea unei societăţi comerciale? În acest caz CINE şi ÎN CE CALITATE subscrie şi varsă CAPITALUL SOCIAL?
Legea nr.31/1990 stipulează:
Art. 91. – 21/07/2019 – Art. 91. a fost modificat prin Lege 129/2019
(1) În societatea pe acţiuni, capitalul social este reprezentat prin acţiuni nominative emise de societate.
(2) Felul acţiunilor va fi determinat prin actul constitutiv. Acţiunile nominative pot fi emise în formă materială, pe suport hârtie, sau în formă dematerializată, caz în care se înregistrează în registrul acţionarilor.
Art. 93. – (1) Valoarea nominală a unei acţiuni nu va putea fi mai mică de 0,1 lei.
01/12/2006 – alineatul a fost modificat prin Lege 441/2006
(2) Acţiunile vor cuprinde:
a) denumirea şi durata societăţii;
b) data actului constitutiv, numărul din registrul comerţului sub care este înmatriculată societatea, codul unic de înregistrare şi numărul Monitorului Oficial al României, Partea a IV-a, în care s-a făcut publicarea;
c) capitalul social, numărul acţiunilor şi numărul lor de ordine, valoarea nominală a acţiunilor şi vărsămintele efectuate;
d) avantajele acordate fondatorilor.
(3) Pentru acţiunile nominative se vor mai menţiona, după caz:
-numele, prenumele, codul numeric personal şi domiciliul acţionarului persoană fizică;
-denumirea, sediul, numărul de înmatriculare şi codul unic de înregistrare ale acţionarului persoană juridică.
În consecinţă cum de a ajuns o entitate fără a fi PERSOANĂ JURIDICĂ acţionar?
Una peste alata, dacă un Fond Deschis de Investiţii nu are dreptul de a emite decât UNITĂŢI DE FOND cum a ajuns să deţină PACHET DE ACŢIUNI la o societate pe acţiuni? Cum s-au convertit UNITĂŢILE DE FOND în ACŢIUNI?
Întru-cât un Fond Deschis de Investiţii se înfiinţează pe bază de Contract Civil, ceea ce presupune că excedentele obţinute din activitate se distribuie către semnatarii contractului, care la rândul lor devin subecţi de drept fiscal, nu cumva încalcă principiile statuate în Codul Fiscal privind impozitarea în asocierile în participaţiunie a persoanelor fizice?