Inspectorii de muncă efectuează zilnic acțiuni de verificare și control la agenții economici de pe raza județelor, fiind supuse controlului toate domeniile de activitate.
Astfel, în ultimele două luni, pe linie de securitate și sănătate în muncă au fost efectuate mii de controale, la multi dintre angajatori fiind depistate nereguli, valoarea amenzilor aplicate, numai pentru nerespectarea regulilor pentru prevenirea răspândirii COVID-19, însumând mii de lei.
🔍 Au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate, pe care angajatorii vizați au obligația de a le duce la îndeplinire pe loc sau într-un termen stabilit.
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici
📌 Aceste acțiuni fac parte din activitatea intensă de prevenire și control pe care inspectorii de muncă o desfășoară încă de la începutul pandemiei, pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor, în vederea prevenirii răspândirii COVID-19.
Se verifică cu precădere modul de aplicare a prevederilor Legii 55 / 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, modul în care este supravegheată starea de sănătate a personalului lucrător, asigurarea instruirii și informarea cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
🔍 O atenție deosebită se acordă modului în care sunt respectate regulile adecvate de igienă și de protecție sanitară: igiena mâinilor, distanțarea fizică, evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, respectarea igienei respiratorii, limitarea numărului de persoane care lucrează pe circuitul funcțional de producție, igienizarea corespunzătoare a spațiului de lucru, organizarea transportului angajaților la locul de muncă etc.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
📌 Angajatorii și lucrătorii sunt de asemenea atenționați cu privire la importanța igienzării zilnice a spațiilor comune (sali de mese, coridoare, birouri, vestiare, grupuri sanitare), limitarea accesului în unități a colaboratorilor externi sau a clienților, punerea la dispoziția lucrătorilor de soluții / substanțe pentru dezinfectare, atât în punctele de acces în unitate cât și la locul de muncă, amplasarea preșurilor impregnate cu substanțe dezinfectante la intrarea în clădiri administrative și / sau spații de producție, fiind semnalată prezența și obligativitatea folosirii lor de către persoanele care intră în spațiile respective.
Este monitorizat de asemenea și modul în care sunt respectate celelalte dispoziții legale în materie de securitate și sănătate în muncă, pentru a se asigura un cadru propice desfășurării în condiții de siguranță a procesului muncii, fără accidente.
🎯 UTIL – ANOFM – ghid de completare si transmitere a REVISAL, pentru înregistrarea reducerii timpului de muncă 🎯 – click aici
Astfel de acțiuni vor avea loc și în continuare, atât timp cât situația o va impune.
🔵 ITM reaminteste și pe această cale, că în conformitate cu prevederile Legii 55 / 2020, sancțiunea pentru nerespectarea de către conducătorii operatorilor economici a condițiilor privind luarea de măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc (limitarea răspândirii COVID-19) este între 1000 și 5000 lei.
Sursa – Biroul de Presă al ITM Arad