Recent, Directia Generala a Vamilor din cadrul ANAF, a emis o informare cu privire la procedura de obținere a numărului de înregistrare și identificare a operatorilor economici (EORI) necesar pentru a parcurge formalitățile vamale în relația cu Regatul Unit, cu începere de la 1 ianuarie 2021, informare al carui continut vi-l supunem si noi atentiei in continuare.
💡 Având în vedere că la data de 1 februarie 2020, Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană și a devenit o țară terță, iar perioada de tranziție prevăzută în Acordul de retragere se încheie la data de 31 decembrie 2020, începând cu data de 01.01.2021 pentru mărfurile transportate către și din Regatul Unit vor fi întocmite formalități vamale.
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!
✋ În situația în care nu ați desfășurat operațiuni vamale și prin urmare nu ați avut nevoie de numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici (EORI), dar sunteți implicați sau urmează să fiți implicați în operațiuni de import sau export cu Regatul Unit este necesar să aveți atribuit un număr EORI.
🎯 Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
💡 Persoanele care sunt obligate să solicite atribuirea unui număr EORI sunt:
• operatorii economici (persoanele care, în cadrul activităţilor lor profesionale, exercită activităţi reglementate de legislaţia vamală, cum ar fi operaţiuni de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi operaţiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Uniunii);
• persoanele, altele decât operatorii economici, care introduc/scot mărfuri în/din Uniunea Europeană.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
🎯 În România, cererea de atribuire a numărului EORI se completează de către persoanele interesate utilizând aplicaţia „EORI-RO” prin accesarea link-ului existent pe website-ul Direcţiei Generale a Vămilor: www.customs.ro, secţiunea „e-Customs”, subsecţiunea EORI, Sistem Informatic (https://www.customs.ro/e-customs/eori/sisteminformatic).
Cererea se înregistrează în aplicaţia „EORI-RO”, se tipăreşte, se semnează de către solicitant şi se transmite, la direcţia regională vamală în a cărei rază de competenţă teritorială are sediul/reşedinţa persoana respectivă, în cazul persoanelor stabilite în România, sau la direcţia regională vamală în a cărei rază de competenţă teritorială urmează ca solicitantul să desfăşoare activităţile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. b) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei în cazul operatorilor economici şi al altor persoane care nu sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii.
💡 În cazul operatorilor economici care sunt stabiliţi în România, cererea de acordare a numărului EORI este însoţită de următoarele documente:
a) certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
b) certificatul de înregistrare în scopuri de TVA emis de organul fiscal competent, după caz;
c) documente din care rezultă adresa sediului social sau domiciliului fiscal actual, după caz, în situaţia în care acesta nu corespunde cu cel înscris în certificatul(ele) prezentat(e);
d) actul constitutiv al operatorului economic, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.
🎯 Modificările aduse Legii 227/2015 privind Codul Fiscal – de Ordonanța de Urgență nr. 181/2020 (tabel comparativ) 🎯 – click aici
💡 În situaţia persoanelor altele decât operatorii economici, care sunt stabilite în România, cererea de acordare a numărului EORI este însoţită de următoarele documente:
a) documentele de înregistrare eliberate de autorităţile cu atribuţii în acest sens;
b) certificatul de înregistrare în scopuri de TVA emis de organul fiscal competent, după caz;
c) documentele din care rezultă adresa sediului social sau a domiciliului fiscal actual, după caz, în situaţia în care aceasta nu corespunde cu cea înscrisă în documentele prevăzute la lit. a) şi b);
d) un document de identitate care să aibă înscris CNP, în cazul persoanelor fizice.
🎯 În cazul persoanelor care nu sunt stabilite pe teritoriul Uniunii Europene, cererea de acordare a numărului EORI este însoţită de următoarele documente:
a) documentul de înregistrare eliberat de autoritatea competentă din ţara terţă, în fotocopie;
b) certificatul(ele) de înregistrare în scopuri de TVA eliberat(e) de autoritatea competentă din statele membre ale Uniunii Europene, după caz;
c) documente din care rezultă adresa sediului social sau a domiciliul fiscal actual, după caz, în situaţia în care aceasta nu corespunde cu cea înscrisă în documentele prevăzute la lit. a) şi b), emise de către autorităţile responsabile din cadrul registrului comerţului sau de către camerele de comerţ din Uniunea Europeană sau din ţara terţă, în original sau copie legalizată, cu cel mult 6 luni înainte de data depunerii cererii;
d) o fotocopie a paşaportului valabil sau a altui document de călătorie, în cazul persoanelor fizice.
✅ Ce trebuie să se afișeze la orice magazin/punct de lucru (actualizat 2020) – afișe obligatorii comercianți/prestatori servicii/etc. ✅ – click aici
✋ DGV mai menționeaza că pentru efectuarea formalităților vamale în Regatul Unit, societățile de transport și operatorii economici vor avea nevoie de un număr GB EORI. Informații suplimentare privind numărul GB EORI sunt disponibile la următoarele link-uri:
– http://www.customs.ro/assets/pdf/customs/anv/Informare%20publica/38._Anexa_1_Ghid_vamal_GB_.pdf – pag.27
– https://www.gov.uk/eori .
În ceea ce privește persoanele stabilite în Regatul Unit, DGV menționeaza si următoarele:
🔵 – La încheierea perioadei de tranziție, numerele EORI din Regatul Unit vor înceta să mai fie valabile în Uniune și vor fi anulate în sistemul IT relevant EOS/EORI.
🔵 – După încheierea perioadei de tranziție, persoanele stabilite în Regatul Unit sau într-o altă țară terță care au un sediu permanent într-un stat membru, astfel cum este definit la art. 5 punctul 32 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (Codul vamal al Uniunii), trebuie să se înregistreze, în conformitate cu art. 9 alin. (1) din Codul vamal al Uniunii, la autoritățile vamale din statul membru în care este situat sediul permanent. Persoanele care nu au un sediu permanent într-un stat membru trebuie să se înregistreze, în conformitate cu art. 9 alin. (2) din Codul vamal al Uniunii, la autoritatea vamală competentă din statul membru care răspunde de locul în care depun pentru prima dată o declarație sau o cerere pentru obținerea unei decizii.
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!
🔵 – Autoritățile vamale din statele membre pot să accepte cererile depuse deja înainte de încheierea perioadei de tranziție și să le atribuie numere EORI având ca „dată de începere a numărului EORI” data care urmează datei de încheiere a perioadei de tranziție sau o dată ulterioară, în conformitate cu cererile persoanelor în cauză.
✋ Informații suplimentare privind numărul EORI, accesul la sistemul informatic vamal precum și procedura de declarare a mărfurilor și întocmirea formalităților vamale sunt disponibile pe site-ul www.customs.ro.