AcasăCodul munciiNoi recomandări de la ITM cu privire la protecția angajaților pe timp...

Noi recomandări de la ITM cu privire la protecția angajaților pe timp de caniculă – si info nivel amenzi (iun. 2021)

Urmare avertizărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse în aceste zile, în care disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, ITM aduce la cunoştinţă faptul că, în perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii au obligaţia să asigure măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă.

✅ Măsurile se referă la: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, iar pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, trebuie să li se asigure apa minerală (câte 2-4 litri/persoană/schimb), duşuri şi echipament individual de protecţie.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

✅ Angajatorii care se află în imposibilitatea de a asigura condiţiile prevăzute mai sus, de comun acord cu sindicatele sau reprezentanţii salariaţilor vor lua măsuri de reducere a duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11 şi după ora 17), întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

✅ Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare și control medical periodic; să urmărească depistarea precoce a salariaților cu contraindicații pentru munca la temperaturi crescute; să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, în măsura în care e posibil, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni medicale, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Ce trebuie să se afișeze la orice magazin/punct de lucru (actualizat 2021) – afișe obligatorii pentru entități (in funcție de cazuistică) – click aici

✅ În instituţiile şi unităţile finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare, măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv conducătorii instituţiilor.

ITM recomandă angajatorilor să-şi organizeze activitatea respectând drepturile propriilor angajaţi, fără a pierde din vedere faptul că sunt pasibili de a fi sancţionaţi contravenţional de inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 1500 lei şi 2500 lei atunci când nu respectă O.U.G. nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

În cazul în care temperaturile extreme se mențin timp de cel putin 2 zile consecutive iar măsurile minimale nu se pot adopta din motive obiective, angajatorul trebuie:

– să reducă durata zilei de lucru;
– să eșaloneze ziua de lucru până la ora 11,00 și după ora 17,00;
– să dispună întreruperea colectivă a lucrului, în situațiile extreme.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Măsurile de protecție se stabilesc de către angajator împreună cu reprezentanții sindicatelor sau reprezentanții aleși ai angajaților.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme conform art. 8 din același act normativ se vor lua următoarele măsuri:

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute;
b) asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiata unitate sanitară a persoanelor afectate;
c) trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

În cadrul controalelor, inspectorii de muncă vor verifica măsurile aplicate de angajatori în perioadele cu temperaturi caniculare pentru protecția salariaților. Controalele vizează în special sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise și se desfășoară activități care necesită efort fizic deosebit.

Sursa (cu multumiri) – ITM Caras-Severin si ITM Salaj

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Urmare avertizărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse în aceste zile, în care disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, ITM aduce la cunoştinţă faptul că, în...Noi recomandări de la ITM cu privire la protecția angajaților pe timp de caniculă - si info nivel amenzi (iun. 2021)
error: Conținutul este protejat !!