Prin H.G. nr.826/2021, publicată în Monitorul Oficial nr.767/06.08.2021, a fost prelungită starea de alertă cu încă 30 de zile începând cu data de 11.08.2021. Astfel, în această perioadă rămân valabile măsurile privind relațiile de muncă dispuse de Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Una dintre măsurile care își păstrează valabilitatea în domeniul relațiilor de muncă este cea privind posibilitatea angajatorilor de a dispune munca la domiciliu ori în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite.
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!
„Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.”
A doua măsură care, în baza Legii 55/2020, își păstrează valabilitatea și care derogă de la dispozițiile Codului muncii este cea privind decalarea programului în unitățile cu un număr mai mare de 50 de salariați. Prelungirea stării de alertă presupune și obligația angajatorilor, indiferent de natura capitalului, de stat sau privat, care au peste 50 de salariați de a organiza programul astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
O altă măsură vizează contractele și acordurile colective de muncă a căror valabilitate se prelungește pe durata stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia, iar părțile au obligația inițierii negocierii colective în termen de 45 de zile de la încetarea stării de alertă.
Dispozițiile Legii 55/2020 nu interzic negocierea contractelor și acordurilor colective de muncă, acestea pot fi desfășurate de către organizațiile sindicale reprezentative sau reprezentanții salariaților și reprezentanții patronatelor cu condiția respectării restricțiilor privind numărul maxim de persoane care pot participa la adunări/întâlniri.
🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍
💡 – Raportarea contabilă/bilanțul la 30.06.2021 – care este termenul limită de depunere in acest an (info) – click aici
💡 – Bilanțul (raportarea contabilă) la 30.06.2021 – nivel sancțiuni/amenzi, pentru nedepunerea la termen a formularelor – CLICK AICI
💡 – Contract Individual de Muncă (CIM) – model actualizat la iulie 2021, cu ultimele modificări (editabil, gratuit, recomandat) – click aici
💡 – Comerțul electronic – modificări în domeniul TVA, după data de 01.07.2021 (material informativ ANAF) – click aici
💡 – Tot ce trebuie să știți despre noile reguli de TVA pentru comerțul electronic – informații pentru consumatorii din UE – click aici
💡 – Informații pentru operatorii poștali și curieri – noile reguli de TVA privind comerțul electronic – click aici
💡 – Cumpărați bunuri online din țări Non-UE ? Informați-vă cu privire la noile reguli ! – click aici
Sursa (cu multumiri de la noi) – ITM Salaj