AcasăReglementari contabileImpozitarea veniturilor din vânzarea de non-fungible tokens (NFT) - speță oficială ANAF

Impozitarea veniturilor din vânzarea de non-fungible tokens (NFT) – speță oficială ANAF

Intrebare – Cum se declară și se plătește impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice din vânzarea de non-fungible tokens (NFT)?

Raspuns

Persoanele fizice care obțin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, blockchain, de conținut sub forma unor fișiere digitale (NFT-uri), în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, au obligația de a declara aceste venituri, indiferent dacă aceste venituri sunt realizate din România sau din străinătate, în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, cu respectarea prevederilor art. 71 și art. 72¹ sau art. 73, după caz, din Codul fiscal.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

În situația în care creatorul de conținut va obține, ulterior vânzării inițiale, venituri din vânzările recurente/repetate (NFT royalties) are, de asemenea, obligația declarării acestor venituri în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, la aceeași categorie de venit.

Data realizării venitului este data la care s-a efectuat tranzacția (vânzarea – cumpărarea NFT – ului), independent de data la care persoana fizică care a vândut produsul alege să tranzacționeze sau să retragă din wallet – ul virtual/să schimbe în FIAT criptomonedele reprezentând prețul produsului.

FIAT reprezintă moneda unei țări pe care propriul guvern a declarat-o ca fiind mijloc legal de plată.

În cazul veniturilor obținute de persoanele fizice care tranzacționează creații NFT, altele decât autorul care face publică spre vânzare creația sa, esența tranzacției, respectiv a activității desfășurate/prestate, conduce la încadrarea veniturilor obținute în categoriile de venit definite de legislația fiscală în vigoare și la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum și pentru calcularea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Termenul de plată al impozitului pe venit este data de 25 mai a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Baza legala – Legea nr 227 / 2015 articolul 71, 72^1, 73

Sursa – ANAF (Speta publicata la data 29.10.2021)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Intrebare - Cum se declară și se plătește impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice din vânzarea de non-fungible tokens (NFT)? Raspuns Persoanele fizice care obțin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, blockchain, de conținut sub forma unor fișiere digitale (NFT-uri), în condițiile Legii nr. 8/1996...Impozitarea veniturilor din vânzarea de non-fungible tokens (NFT) - speță oficială ANAF
error: Conținutul este protejat !!