AcasăCodul munciiITM (acțiune națională) - comercializarea și depozitarea / păstrarea articolelor pirotehnice

ITM (acțiune națională) – comercializarea și depozitarea / păstrarea articolelor pirotehnice

Având în vedere unele evenimente grave petrecute anii anteriori în țară şi străinătate care s-au soldat cu explozii şi incendii la depozite de articole pirotehnice, cât și faptul că în perioada de sărbători se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani, în perioada 06.12.2021 -07.01.2022 se desfășoară Acțiunea Națională de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea și depozitarea/păstrarea articolelor pirotehnice.

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995 republicată, privind regimul materiilor explozive, coroborat cu prevederile Normei tehnice de aplicare a Legii nr.126/1995 aprobată prin H.G. 536/2002 modificată şi completată, vânzarea articolelor pirotehnice se poate face numai de către persoanele fizice sau juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale. cu exceptia articolelor pirotehnice din categoriile F1 si P1 care pot fi detinute si utilizate de pesoanele care au implinit varsta de 16 ani si categoria T1 care pot fi detinute si utilizate de pesoanele care au implinit varsta de 18 ani.

Articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole, numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea inspectoratului teritorial de muncă şi a inspectoratului de poliţie judeţean şi după obţinerea acordului unităţii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă în a cărei rază de competenţă funcţionează.

Articolele pirotehnice trebuie să fie etichetate, în limba română, de către producători şi/sau importatori în funcție de categoria din care fac parte, având inscripționate instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului este interzisă utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4 (clasificare efectuată în funcţie de gramajul materiei pirotehnice), a articolelor pirotehnice de scenă şi a celor din categoria P2 – care pot fi folosite numai de către pirotehnicieni şi numai în scopul pentru care sunt destinate.

Prin excepție, articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 și P1 pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Este interzisă confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive de către persoanele fizice sau juridice neautorizate.

💡 Istoric (evoluție) salariu minim, pe perioada 2000 – 2022 (document cu titlu de info gratuit, cu bază legislativă inclusă) 💡 – click aici

Neconformităţile ce vor fi constatate cu ocazia controalelor care se vor efectua pe perioada derulării Acțiunii de control , vor fi sancţionate conform prevederilor Legii nr.126/1995 și se vor dispune măsuri de remediere cu termen fix sau permanent .

Sursa (cu multumiri) – ITM Salaj

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Având în vedere unele evenimente grave petrecute anii anteriori în țară şi străinătate care s-au soldat cu explozii şi incendii la depozite de articole pirotehnice, cât și faptul că în perioada de sărbători se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor...ITM (acțiune națională) - comercializarea și depozitarea / păstrarea articolelor pirotehnice
error: Conținutul este protejat !!