„Clasificarea reprezintă o măsură de protecție atât pentru turist, cât și pentru proprietar, existând forme legale (nr. contract) care să stea la baza relației dintre cei doi. În cazul unor probleme, organele competente ale statului pot interveni. Într-o perioadă în care știrile false reprezintă o amenințare la nivel global, e de condamnat orice persoană publică care, cu rea intenție, induce nesiguranță în rândul românilor!’’ a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.
În urma unor informații false apărute în spațiul public, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului transmite următoarele clarificări:
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!
• Ordinul de ministru publicat marți, 01.03.2022, în Monitorul Oficial, nu restricționează și/sau interzice închirierea apartamentelor în regim hotelier prin AirBNB, Booking sau orice altă platformă similară, ci stabilește procedura de clasificare a unităților de cazare operate de persoane fizice, cu scopul de a reduce concurența neloială, respectiv fenomenul de „turism la negru”, implicit evaziunea fiscală. În această zonă a închirierilor se încasează venituri neimpozabile; din analizele interne rezultă că sunt aproximativ 5.000 de structuri care desfășoară o astfel de activitate.
• Această reglementare, promovată marți, 01.03.2022, prin ordin de ministru, este prevăzută și în Ordonanța nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România. Practic, până acum exista un vid normativ pentru persoanele fizice care închiriază apartamente pe termen scurt (în regim hotelier). Mai exact, art. 28 spune că „în scopul protecției turiștilor, oferirea, comercializarea, vânzarea serviciilor și a pachetelor de servicii turistice, precum și crearea de produse turistice pe teritoriul României pot fi realizate numai de către agenții economici din turism autorizați de Ministerul Turismului, posesori de licențe în turism sau de certificat de clasificare, după caz”.
• Orice persoană fizică își poate închiria apartamentul în regim turistic, obținând clasificarea din partea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în mod gratuit.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
• Activitățile turistice desfășurate în cadrul unor unități aflate în locuințe de tip condominiu pot afecta viața cotidiană a locatarilor. Blocurile de locuințe nu sunt hoteluri. Din acest motiv, plecând de la premisa respectării drepturilor reciproce, ordinul de ministru prevede obținerea acordului din partea vecinilor cu care operatorul economic are pereți comuni, pentru a putea obține certificatul de clasificare. Spre exemplu, acel vecin cu pereți comuni este direct afectat de zgomotul care ar putea fi făcută de turiști în timpul orelor de odihnă.
• În cazul în care există o lipsă de dialog cu vecinii de la care operatorul economic trebuie să obțină acordul în vederea clasificării activităților turistice, atunci acesta poate apela la asociația de proprietari sau locatari. Ordinul de ministru prevede acest lucru.
• Măsura facilitează introducerea unor noi jucători pe piața concurențială, care poate duce către o creștere a calității serviciilor turistice. Toți actanții trebuie să aibă drepturi și obligații egale.
✅ HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor! ✅ – click aici
BAZA LEGALA – Ordinul nr. 510/2022 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013
Sursa – MAT