AcasăCodul munciiCare sunt modificările/noutățile aduse de Legea nr. 111/2022 (activități casnice) - info...

Care sunt modificările/noutățile aduse de Legea nr. 111/2022 (activități casnice) – info oficial ANAF

Dupa cum stiti deja (din articolele anterioare), in Monitorul Oficial nr. 402 din 27 aprilie 2022, a fost publicata Legea nr. 111 din 21 aprilie 2022 – privind reglementarea activităţii prestatorului casnic.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI – un info rapid (via AJFP Dambovita) MULTUMIND INSTITUTIEI PENTRU FURNIZAREA INFORMATIILOR. SPERAM SA VA FIE DE FOLOS (atentie si la resursele din articol).

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Prin derogare de la prevederile Codului muncii, legea reglementează modul în care persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice (în gospodăriile altor persoane fizice) în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete de activităţi casnice.

Activitate casnică – activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria unei familii, în calitate de beneficiar casnic; activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial şi nu se efectuează în beneficiul unor terţi. Activitatea include: servicii de curăţenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Prestator casnic – persoană fizică ce poate desfăşura activităţi casnice ocazionale în una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remuneraţii acordate exclusiv sub formă de tichete de activităţi casnice (prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic și trebuie să aibă cel puțin 16 ani).

Beneficiar casnic – persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfăşoară activităţi casnice.

Prin excepţie, pot fi remunerate prin tichete de activităţi casnice şi activităţile desfăşurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.
Între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice.

PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.

Valoarea minimă a contribuţiei lunare, calculată potrivit dispoziţiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice. Valoarea minimă a contribuţiei lunare nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Tichetul de activităţi casnice se poate achiziţiona de beneficiarii casnici de la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene (AJOFM) sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice (accesibilă online). Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei. Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

Tichetele de activităţi casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.

Contravaloarea plătită la fiecare preschimbare în bani a tichetelor de activităţi casnice este egală cu rezultatul înmulţirii numărului de tichete de activităţi casnice cu valoarea nominală a acestora, din care se scade valoarea impozitului pe venit (10%*50%*valoare tichete) şi valoarea contribuţiei de asigurări sociale – CAS (25%*50%*valoare tichete).

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

La achiziţia tichetelor de activităţi casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora. Beneficiarul casnic are obligaţia de a valorifica tichetele de activităţi casnice în termen de 12 luni de la data achiziţionării acestora.

În situaţia în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate (CASS), acesta dobândeşte calitatea de asigurat, fără plata contribuţiei, şi are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază de la data la care a solicitat preschimbarea a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice. Menţinerea calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se face prin preschimbarea în bani a minimum 85 de tichete de activităţi casnice, lunar (nu are voie însă să aibă coasigurați).

Prestatorii casnici nu pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat aferent contravalorii tichetelor de activităţi casnice preschimbate pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult şi nici pentru acordarea de burse private.

Beneficiarii casnici care au achiziţionat şi utilizat într-un an calendaristic un număr de cel puţin 600 de tichete de activităţi casnice pot beneficia gratuit, la cerere, în anul următor, de 75 de tichete de activităţi casnice.

Angajatorii pot acorda angajaţilor proprii sub formă de primă sau bonus, în afară de salariul de bază stabilit, tichete de activităţi casnice, suportând valoarea nominală a acestora. Angajaţii care au calitatea de beneficiari casnici datorează impozit pe venit pentru sumele reprezentând contravaloarea tichetelor de activităţi casnice primite. Nu se datorează CAS, CASS și CAM.

PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.

Angajatorii care achiziţionează şi acordă într-un an calendaristic un număr de cel puţin 600 de tichete de activităţi casnice pentru acelaşi angajat pot beneficia gratuit, la cerere, în anul următor, de un număr de 50 de tichete de activităţi casnice înmulţit cu numărul angajaţilor pentru care au achiziţionat şi acordat cel puţin 600 de tichete de activităţi casnice în anul anterior.

Legea intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍

✅ – HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor!click aici

💡 – ANAF (oficial) – informare privind cazurile semnificative constatate de inspecția fiscală în luna februarie 2022 – CLICK AICI
💡 – ANAF (nou) – informare privind cazurile semnificative constatate de inspecția fiscală în luna ianuarie 2022 – click aici
💡 – ATENȚIE – ANAF și Inspecția Muncii vor începe campania/acțiunea de control Cronos (salarii sub-declarate, etc.) – click aici
💡 – Legea nr. 72/2022 – anulare obligații fiscale și modificare acte normative (tratament fiscal diurne) – click aici
💡 – Împuternicire (model 2022) – pentru înrolare/înregistrare in SPV a firmei/companiei/entității, cu semnătura electronică a contabilului – click aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Dupa cum stiti deja (din articolele anterioare), in Monitorul Oficial nr. 402 din 27 aprilie 2022, a fost publicata Legea nr. 111 din 21 aprilie 2022 - privind reglementarea activităţii prestatorului casnic. AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI -...Care sunt modificările/noutățile aduse de Legea nr. 111/2022 (activități casnice) - info oficial ANAF
error: Conținutul este protejat !!