Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 716 din 15 iulie 2022, a fost publicata Ordonanța Guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022 – TEXT ITNEGRAL – pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscal.
AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI – UN INFO OFICIAL (VIA AJFP DAMBOVITA – INSTITURTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS (atentie si la resursele din articol).
PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI – DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. – IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.
IMPOZIT PE PROFIT
A fost mărită gama de active în care contribuabilii pot investi profitul pentru a beneficia de scutirea de impozit, fiind adăugate astfel: activele utilizate în activitatea de producție și procesare și activele reprezentând retehnologizare.
A fost majorată cota impozitului pe dividende, de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților.
IMPOZIT PE VENITURILE MICROÎNTREPRINDERILOR
A fost restricționată încadrarea în categoria plătitorilor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, noile condiții cumulative fiind:
a) realizarea de venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale (condiție nouă);
b) existența cel puțin a unui salariat (condiție nouă);
c) realizarea de venituri anuale sub 500.000 euro (anterior era sub 1.000.000 euro);
d) să nu aibă asociați care dețin peste 25% din titlurile de participare la mai mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntrepinderilor (condiție nouă);
e) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţileadministrativ-teritoriale;
f) nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau lainstanţele judecătoreşti, potrivit legii.
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!
A fost introdusă o categorie de persoane juridice obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, chiar dacă nu îndeplinesc cumulativ condițiile de mai sus: hotelurile, pensiunile, restaurantele, terasele barurile. În situația în care acești contribuabilii obțin venituri și din alte activități aceștia vor aplica pentru acestea sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit.
A fost extinsă categoria persoanelor juridice exceptate de la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, fiind adăugate următoarele:
– societățile din domeniul bancar;
– societățile din domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv intermediere; societățile din domeniul jocurilor de noroc;
– societățile care care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.
A fost eliminată posibilitatea de opțiune pentru aplicarea impozitului pe profit în situația în care erau îndeplinite condițiile legate de valoarea capitalului social (peste 45.000 lei) și de numărul de salariați (cel puțin 2);
Cota de impozitare va fi de 1% (toate microîntreprinderile având cel puțin un salariat).
A fost stabilită ordinea de diminuare a impozitului: 1. Sponsorizările; 2. Costul caselor de marcat; 3. Reducerea conform OUG 153/2020. Pe perioada aplicării prevederilor O.U.G. nr. 153/2020, declaraţia informativă F107 se depune până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor.
Declarație pentru alinierea la prevederile OG nr. 16/2022, pentru CIM part-time – model orientativ (gratuit) – click aici