„ Pentru contabilitate și salarizare – recomandăm NextUp ”
BREAKING NEWS ! – via colegului Cornel Grama .
România va aplica sistemul RO e-Factură generalizat, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacțiile realizate între firmele (persoane impozabile) stabilite în țara noastră.
Sistemul este operațional începând din 2022, însă este obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private în relațiile cu entitățile de stat (B2G), pentru cele aferente bunurilor cu risc fiscal și pentru agențiile de turism care emit facturi în baza tichetelor de vacanță.
Țara noastră a solicitat Comisiei Europene (CE), încă din ianuarie 2022, o derogare de la legislația comunitară de TVA pentru a extinde sistemul pentru toate operațiunile comerciale.
PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI – DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. – IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.
Prin urmare, proiectul de decizie va stabili, în primul rând, că „România este autorizată să accepte facturi emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul României sub formă de documente sau mesaje numai dacă respectivele documente sau mesaje sunt transferate în format electronic”.
În al doilea rând, se va stabili că „România este autorizată să prevadă că utilizarea facturilor electronice emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul României nu face obiectul acceptării de către destinatarul stabilit pe teritoriul României.”
Sunt aceleasi derogari primite de Polonia de la Comisia Europeana pentru a folosi sistemul e-Factura inca din acest an pana in 2026.
Derogarea pentru Romania va fi valabilă, de principiu, între 2024 și 2026 , iar măsura nu se va aplica persoanelor impozabile nestabilite pe teritoriul României , cu posibilitatea prelungirii în baza unei noi solicitări argumentate din partea României.
În acest scop, însă, țara noastră va trebui să transmită comisiei un raport de evaluare a eficacității măsurilor naționale adoptate pentru combaterea fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și a simplificării colectării taxei.
În concluzie, contribuabilii trebuie să se pregătească pentru implementarea sistemului RO e-Factură începând din 1 ianuarie 2024, aprobarea propunerii comisiei de către Consiliul UE fiind în acest moment doar o formalitate.
Firmele vor trebui să își implementeze procesul de facturare electronică, să adapteze și să implementeze noi aplicații informatice pentru prelucrarea acestora și pentru transmiterea și recepția pe formatul impus de ANAF.
În acest sens, este nevoie să identifice în cel mai scurt timp posibil soluțiile informatice cele mai potrivite pentru modelul lor de afaceri.
„DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI
de autorizare a României de a introduce o măsură specială de derogare de la articolele 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată
Articolul 1
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM! ⚠️ CONTABILI PE FACEBOOK ⚠️ – CLICK AICI
Prin derogare de la articolul 218 din Directiva 2006/112/CE, România este autorizată să accepte facturi emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul României sub formă de documente sau mesaje numai dacă respectivele documente sau mesaje sunt transferate în format electronic.
Articolul 2
Prin derogare de la articolul 232 din Directiva 2006/112/CE, România este autorizată să prevadă că utilizarea facturilor electronice emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul României nu face obiectul acceptării de către destinatarul stabilit pe teritoriul României.
Articolul 3
România notifică Comisiei măsurile naționale de punere în aplicare a măsurilor speciale de derogare menționate la articolele 1 și 2.
Articolul 4
(1) Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2024 până la data care survine prima dintre următoarele două date:
(a) 31 decembrie 2026;
(b) data de la care statele membre au obligația de a aplica toate dispozițiile naționale pe care trebuie să le adopte în cazul în care se adoptă o directivă de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește normele în materie de TVA pentru era digitală, în special a articolelor 218 și 232 din directiva respectivă.
(2) În cazul în care consideră că este necesară prelungirea măsurii speciale, România transmite Comisiei o cerere de prelungire, împreună cu un raport de evaluare a eficacității măsurilor naționale prevăzute la articolul 3 din perspectiva combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și a simplificării colectării TVA. Raportul respectiv evaluează, de asemenea, impactul respectivelor măsuri asupra persoanelor impozabile, analizând în special dacă aceste măsuri contribuie la creșterea sarcinilor și a costurilor administrative ale acestor persoane.”
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:52023PC0329
După cum spune și Cornel Grama – nuu vrem sa ne imaginam ce se va intampla cu serverele ANAF cand se vor emite cateva MILIOANE de facturi pe zi prin e-Factura ( sistemul fiind obligatoriu pentru toata lumea – vorba aia : de la ăl cu barba sură pân la ăl cu țâța-n gură ! ) 😆
In concluzie – din ce in ceai grea viața de contabil (n.r.).