AcasăTVA - modificari si noutatiMinighidul întreprinzătorului informat - 8 aspecte ale momentului relaționate la sistemul național...

Minighidul întreprinzătorului informat – 8 aspecte ale momentului relaționate la sistemul național RO e-Factura

Pentru contabilitate și salarizare recomandăm NextUp

Tsunamiul modificărilor de natură legislativă care s-a abătut asupra afacerilor în ultimii ani nu a trecut fără ,,zguduirea puternică a corabiei” a cărei cârmă a fost mânuită chiar de către antreprenor. Deși impactul major a fost diminuat, consecințele manifestării generează răsunet pentru prezentul și viitorul organizațiilor.

Anul 2024 a adus cu sine o serie de schimbări majore care au restartat maniera derulării activității organizaționale. Valul digitalizării fiscale a companiilor a produs nesiguranță și destabilizare în cadrul mediului de afaceri. Sentimentul copleșitor de neputință a gestionării schimbării a cuprins mulți antreprenori. Pe acest fond, este important sa nu te lași copleșit de impedimente. Mobilizează-te pentru a identifica cele mai oportune soluții.

Începutul anului 2024 a marcat linia de start a maratonului digitalizării fiscale prin obligativitatea facturării electronice pentru tranzacțiile realizate între parteneri (relații de tip B2B). Eforturile de raliere a organizațiilor la noile cerințe legislative nu au fost reduse. Luna iulie a anului 2024 aduce cu sine o serie de actualizări cu privire la sistemul RO e-factura.

Ce este e-factura?

Un pas mic pentru antreprenor, un salt uriaș pentru digitalizare, facturarea electronică produce schimbări de paradigmă în mediul de business prin eficientizarea și transparentizarea comunicării dintre organele statului și antreprenori, pe direcția relației B2B și B2G. Obligativitatea ,,oficializării” relației tranzacționale între partenerii de afacerii de la 1 ianuarie 2024 a generat informarea constantă a titularilor de afaceri pentru ralierea la conformitate și legalitate în ceea ce privește derularea proceselor organizaționale. Actul normativ care reglementează aspecte esențiale privitor la RO e-factura este Ordonanța de urgență nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România cu modificările și completările ulterioare.

Cine este obligat să raporteze în cadrul sistemului național RO e-factura?

Impunerea utilizării sistemului național RO e-factura s-a realizat gradual, pe tipuri de relații derulate între anumite categorii de contribuabili. În acest sens, remarcăm 3 momente esențiale care marchează obligativitatea utilizării sistemului pe tipuri de relații derulate între de utilizatori, și anume:

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, toate tranzacțiile de tip B2B derulate pe teritoriul național se raportează în sistemul RO e-factura. Anterior anului 2024, obligativitatea raportării facturilor emise a survenit pe direcția relației B2G. Din anul 2025, se va trece și la etapa raportării facturilor emise către clienți persoane fizice.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneare la blog – via e-mail”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI UNUL DE TELEGRAM CLICK AICI.

Care este termenul prevăzut pentru transmiterea facturii electronice în cadrul sistemului RO e-factura?

Termenul prevăzut de actul normativ care reglementează sistemul național RO e-factura în vederea încărcării documentului în cadrul sistemului este de 5 zile calendaristice de la momentul emiterii facturii. Anterior datei de 1 iulie 2024, termenul se traducea în 5 zile lucrătoare.

Care sunt consecințele nerespectării prevederii privitoare la obligativitatea transmiterii facturilor emise în cadrul sistemului?

Până la data de 30 mai 2024, contribuabilii au beneficiat oarecum de o perioadă de acomodare cu sistemul de facturare electronică, astfel sancțiunile au fost amânate. Nerespectarea prevederilor privind utilizarea sistemului RO e-factura începând cu data de 1 iunie 2024 se sancționează cu amenzi care se pot dovedi usturătoare pentru buzunarul companiei tale.

Care sunt sancțiunile aplicabile ca urmare a nerespectării reglementărilor privitoare la utilizarea sistemului național RO e-factura?

Perioada de acomodare cu funcționalitățile platformei a fost finalizată, de la 1 iunie 2024 percepându-se amenzi pentru cei care nu respectă termene de transmitere a facturilor în cadrul sistemului. Iată mai jos o sinteză privind cuantumul amenzilor aplicabile funcție de categoriile de utilizatori ai platformei:

Dacă dețin statutul de operator economic nestabilit în România, pot opta pentru utilizarea sistemului național RO e-factura?

Conform art. 13 al OUG nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, operatorii economice nestabiliți în România au posibilitatea utilizării sistemului național pentru facturarea electronică în relațiile de tip B2B și B2G. Această opțiune atrage după sine obligativitatea înscrierii în Registrul operatorilor pentru utilizarea sistemului privind facturarea electronică RO e-factura. Înscrierea efectivă în cadrul Registrului se realizează începând cu data de 1 a lunii următoare exercitării opțiunii.

Care este considerată data primirii facturii de către destinatar în cadrul sistemului?

Data primirii facturii electronice în cadrul sistemului este considerată data la care documentul este disponibil pentru descărcare în cadrul RO e-facturii. Dacă, ipotetic, tu ai transmis (prin intermediul RO e-factura) factura emisă către clientul tău la data de 19 iulie, însă, din anumite motive tehnice aceasta este disponibilă pentru descărcare la data de 20 iulie, data primirii este considerată ca fiind momentul la care este posibilă vizualizarea și descărcarea acesteia, adică 20 iulie.

Recomandări ale profesioniștilor contabili pentru optimizarea sistemului RO e-factura

Părerea practicienilor cu privire la sincopele sistemului național RO e-factura au dat naștere unor recomandări privind îmbunătățirea modalității de funcționare a platformei. Aceste păreri au fost colectate prin intermediul unui studiu elaborat de către autor în perioada martie-mai 2024, aplicat la comunitatea de profesioniști contabili din România. O mică parte a recomandărilor venite direct de la sursă sunt enumerate mai jos:

Iată așadar părerea contabililor, în formă neprelucrată, cu privire la aspecte legate de maniera de îmbunătățire a sistemului de facturare național.

Nu uita! Informarea constantă cu privire la modificările legislative recurente este soluția ideală pentru menținerea unei relații armonioase cu organele fiscale. În acest sens, materialul cuprinde 8 întrebări la care am conferit răspunsuri actualizate care să te ajute la asimilarea facilă a nelămuririlor legate de funcționarea sistemului de facturare electronică RO e-factura.

Referință principală de informare – Ordonanță de urgență nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii la dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea, cu modificările și completările ulterioare

Autor: Dr. Ec. Claudia-Florina Botar

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
" Pentru contabilitate și salarizare - recomandăm NextUp " Tsunamiul modificărilor de natură legislativă care s-a abătut asupra afacerilor în ultimii ani nu a trecut fără ,,zguduirea puternică a corabiei” a cărei cârmă a fost mânuită chiar de către antreprenor. Deși impactul major...Minighidul întreprinzătorului informat - 8 aspecte ale momentului relaționate la sistemul național RO e-Factura
error: Conținutul este protejat !!