AcasăReglementari contabileModificari la Codul Fiscal - care sunt noutatile aduse de OUG nr....

Modificari la Codul Fiscal – care sunt noutatile aduse de OUG nr. 128/2024 (DECLARAȚIA UNICĂ, etc.)

Pentru contabilitate și salarizare recomandăm NextUp

Dupa cum stiti deja (din articolele anterioare), in in MONITORUL OFICIAL NR. 1125 din 11 noiembrie 2024 , a fost publicata ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI ROMÂNIEI nr. 128 din 07 noiembrie 2024 – pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative – TEXT INTEGRAL. Avand in vedere noutatile, va supunem atentiei un info oficial via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim deosebit pentru posibilitatea preluarii informatiilor).

Speram sa va fie de folos. ATENTIE SI LA MATERIALELE DE MAI JOS .

OUG 128/2024 – MODIFICĂRI CODUL FISCAL

IMPOZIT PE VENIT și CONTRIBUȚII SOCIALE OBLIGATORII

Se elimină obligația de a depune în anul curent DECLARAȚIA UNICĂ pentru declararea venitului estimat (Capitolul II), a impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), capitolul privind veniturile estimate, precum și pentru toate celelalte situații în care intervin modificări / recalculări / rectificări ale acestora. Măsura are în vedere simplificarea obligației de declarare de către contribuabil a obligațiilor fiscale datorate într-un an fiscal având în vedere faptul că obligațiile fiscale privind impozitul pe venit, CAS și CASS, datorate de persoanele fizice, sunt certe și devin scadente la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au realizat veniturile, în funcție de venitul realizat, oricare ar fi fost nivelul venitului estimat.

– Totodată, se elimină obligației depunerii în anul curent a DECLARAȚIEI UNICE în cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal încep sau încetează o activitate, precum și cei care întrerup temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activității potrivit legislației în materie, precum și în situaţiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere încheiate între părţi. În aceste cazuri persoanele fizice au obligația depunerii declarației unice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

– În corelare cu eliminarea Capitolului II (venitul estimat) s-a impus revizuirea prevederilor referitoare la: a) modalitatea de exercitare a opțiunii de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, de către contribuabilii care realizează venituri din activități independente pentru care venitul net anual se stabilește pe baza normelor de venit, precum și de către contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală; b) obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent. Totodată, pentru simplificarea procedurilor de înregistrare și administrare a contractelor de închiriere, precum și a actelor de modificare a acestora, se propune ca în situația în care bunul este deținut în comun, să se desemneze prin contractul de închiriere sau, după caz, prin actul de modificare a acestuia, proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal care îndeplinește această obligație; c) reglementarea obligației contribuabililor care desfășoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe baza normei anuale de venit, de a depune anual, pentru veniturile anului anterior, DECLARAȚIA UNICĂ până la termenul legal de depunere, respectiv 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului. Informaţiile cuprinse în declaraţie vizează veniturile realizate în anul anterior, corespunzător suprafeţelor cultivate, din creșterea și exploatarea animalelor/familiilor de albine deținute de către contribuabili/asocieri fără personalitate juridică la data de 25 mai, inclusiv, a anului de realizare a venitului. Modificarea pe parcursul anului de realizare a venitului, oricând, înainte sau după data de 25 mai, a structurii suprafețelor destinate producției agricole vegetale, cultivate, a numărului de capete de animale/familii de albine deținute de contribuabili/asocieri fără personalitate juridică, nu conduce la recalcularea normei anuale de venit.

Se modifică data de referință pentru salariul minim brut pe țară stabilit prin Hotărâre a Guvernului avut în vedere la verificarea încadrării veniturilor extra salariale în plafoanele anuale, precum şi la stabilirea bazei anuale de calcul al CAS și al CASS, în sensul în care salariul minim brut pe țară este cel în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului. Modificarea are în vedere corelarea cu măsura privind eliminarea obligației de a depune DECLARAȚIA UNICĂ pentru declararea venitului estimat, respectiv simplificarea regulilor de stabilire a acestor obligații pentru care sunt necesare reglementări distincte pentru fiecare an fiscal în cursul căruia, nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin Hotărâre a Guvernului se modifică.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneare la blog – via e-mail”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI UNUL DE TELEGRAM CLICK AICI.

Se elimină obligației de stabilire și declarare a CAS și a CASS aferente veniturilor estimate obținute din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din investiţii și din alte surse.

– Totodată, se elimină obligației de declarare în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul a CAS și a CASS în cazul contribuabilor care în cursul anului fiscal încep activitatea/să realizeze venituri din cele mai sus menționate, pentru care se datorează aceste contribuții, precum și în cazul celor care intră în suspendare temporară a activității potrivit legislației în materie ori își încetează activitatea.

Persoanele fizice care datorează CAS și CASS pentru venituri de natura celor mai sus menționate, stabilesc și declară aceste contribuții prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. Măsura are în vedere simplificarea mecanismului de stabilire a CAS și CASS, întrucât determinarea contribuțiilor se efectuează în anul următor celui în care veniturile au fost obţinute, în funcţie de nivelul veniturilor realizate.

– Se instituie posibilitatea de a opta în anul curent pentru plata CASS în cazul persoanelor fizice care încep în cursul anului fiscal să desfășoare activități independente, altele decât cele din contracte sportive, precum și în cazul celor care au înregistrat pierdere fiscală în anul fiscal anterior sau un venit net anual egal cu zero. Persoanele fizice care optează în cursul anului pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate datorează această contribuție la o bază de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se datorează contribuția, indiferent de data la care exercită opțiunea.

– Se clarifică faptul că persoanele fizice care, în anul fiscal pentru care au obligația depunerii Declarației unice, au desfășurat activități independente pentru care venitul se determină în sistem real, și au înregistrat pierdere fiscală sau un venit net anual egal cu zero, nu datorează CASS, respectiv diferența de CASS și pot opta pentru plata acesteia.

– În cazul persoanelor fizice care optează în anul curent pentru plata CASS, iar în cursul aceluiași an, ulterior exprimării opțiunii, se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției potrivit prevederilor Codului fiscal, CASS datorată ca urmare a exprimării opțiunii nu se recalculează.

Modificările intră în vigoare la 1 ianuarie 2025.

MĂSURI SPECIFICE PENTRU DIGITALIZARE

Se instituie obligația ca, începând cu veniturile aferente anului 2025, ANAF să transmită contribuabilului DECLARAȚIA UNICĂ precompletată cu datele privind veniturile realizate și impozitul pe venit datorat, baza de calcul al CAS și al CASS, precum și cuantumul contribuțiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform informațiilor disponibile în bazele de date.

– Măsura are în vedere reducerea/eliminarea erorilor de calcul și declarare, precum şi o mai bună colectare a CAS și al CASS.

🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍

✅ – HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor!click aici sau click aici (F 177)

– ⏰ UTIL – Broșură privind Decontul precompletat RO e-TVA – destinat persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA – click aici
– ✅ NOU – ANAF – ghid explicativ cu privire la prevederile/scopul Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (”DAC 7”) – click aici
– 💡 Sărbători legale începând cu 01.01.2024 – sau zilele libere în care legal nu se lucrează (info util, conform legislație în vigoare, actualizat) – click aici
– 💡 Temenele legale de transmitere a facturii electronice în sistemul național RO e-Factura (nivel amenzi) – oficial ANAF – click aici
– ⏰ IMPORTANT (oficial) – răspuns ANAF cu privire la aplicare plafon casierii (pentru societățile cu mai multe puncte de lucru)click aici
– ✅ Reguli de circulație a numerarului începând cu data de 13.11.2023 – fișier util si pe înțelesul tuturor – click aici
– ⏰ Câte zile lucrătoare sunt în fiecare luna din anul 2024 (inclusiv detaliere pe ore lucrătoare) – INFO UTIL ANUAL – click aici
– 💡 Temenele legale de transmitere a facturii electronice în sistemul național RO e-Factura (nivel amenzi) – oficial ANAF – click aici

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM! ⚠️ CONTABILI PE FACEBOOK ⚠️ – CLICK AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
" Pentru contabilitate și salarizare - recomandăm NextUp " Dupa cum stiti deja (din articolele anterioare), in in MONITORUL OFICIAL NR. 1125 din 11 noiembrie 2024 , a fost publicata ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI ROMÂNIEI nr. 128 din 07...Modificari la Codul Fiscal - care sunt noutatile aduse de OUG nr. 128/2024 (DECLARAȚIA UNICĂ, etc.)
error: Conținutul este protejat !!