AcasăDeclaratii fiscaleFormularul 168 “Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune” - info ANAF...

Formularul 168 “Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune” – info ANAF (2025)

Pentru contabilitate și salarizare recomandăm NextUp

Prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 161/2025 privind modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune precum si a modelului si continutului formularului “Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune”, au fost aduse modificari formularului 168 “Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune”, astfel :

→ Dacă bunul a cărui folosinţă se cedează este deţinut în comun, obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi la organul fiscal competent revine proprietarului, uzufructuarului sau altui deţinător legal desemnat prin contractul de închiriere sau actul de modificare a acestuia, după caz.

ATENŢIE!

În situaţia în care într-un contract de locaţiune sunt mai mulţi locatori, se completează câte o subsecţiune „Date de identificare” şi „Cotă-parte deţinută” pentru fiecare locator, astfel încât suma cotelor-părţi deţinute să fie 100%.

► REAMINTIM :

→ Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia.
→ Pentru înregistrarea contractului de închiriere, contribuabilul depune „Cererea de înregistrare a contractelor de locaţiune”, însoţită de o copie a contractului de închiriere.

Conformitatea cu originalul a copiei contractului de închiriere, având număr şi dată, se efectuează de către contribuabil prin înscrierea menţiunii „conform cu originalul” şi semnătura acestuia.

Menţiunile privind modificarea sau încetarea contractului de închiriere se declară prin completarea şi depunerea cererii, având bifată în formular căsuţa „Modificare” sau „Încetare”, după caz, însoţită de documentele justificative.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneare la blog – via e-mail”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI UNUL DE TELEGRAM CLICK AICI.

→ Cererea de înregistrare a contractelor de locaţiune se completează şi se depune de către:

– contribuabilii care obţin venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile care au obligaţia înregistrării contractului la organul fiscal, potrivit legii;
– contribuabilii desemnaţi (proprietari, uzufructuari sau alţi deţinători legali desemnaţi), în cazul în care bunurile a căror folosinţă se cedează este deţinută în comun;
– locatorii care solicită înregistrarea contractului la organul fiscal pentru a constitui titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele şi modalităţile stabilite în contract.

→ Cererea se depune :

– direct sau prin împuternicit, la registratura organului fiscal competent,
– prin poştă cu scrisoare recomandată
– prin intermediul serviciului Spatiul Privat Virtual
– prin portalul e-guvernare.ro cu certificat digital calificat

→ Organul fiscal competent este:

a) organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică rezidentă are domiciliul fiscal, potrivit legii;
b) organul fiscal în a cărui rază teritorială se află bunul imobil care face obiectul contractului de închiriere, în cazul persoanelor fizice nerezidente/organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al împuternicitului, după caz, pentru persoanele fizice nerezidente;
c) organul fiscal în raza căruia se face constatarea închirierii bunului mobil, conform dispoziţiilor legale fiscale, în cazul persoanelor fizice nerezidente;
d) organul fiscal în a cărui evidenţă este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii locatorul persoană juridică/altă entitate fără personalitate juridică.

► Persoanele fizice care obtin venituri din chirii au obligatia depunerii declaratiei unice, pana la data de 25 mai a anului urmator realizarii veniturilor, in situatia in care chiriasul este persoana fizica.

In situatia in care chiriasul este persoana juridica sau persoana fizica autorizata, proprietarul nu mai depune declaratia unica pentru declararea impozitului pe veniturile din chirii, intrucat acesta este retinut la sursa de catre chirias. In acest caz, proprietarul are obligatia depunerii declaratiei unice doar daca datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Sursa (cu multe multumiri de la noi) – Administratia Judeteana a Finantelor Publice – Arges

🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍

✅HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor!click aici sau click aici (F 177)

⏰ – RESURSE UMANE / CODUL MUNCII – ULTIMELE NOUTATI – CLICK AICI
▶️ – TOTUL DESPRE BILANTUL LA 31.12.2024 – CLICK AICI
💡- NOUTATILE LEGISLATIVE (LA ZI) – CLICK AICI
✅ – SECTIUNE MODIFICARI IN DOMENIUL TVA – click aici
⚠️ – CUM STAI LA CURENT CU NOUTATILE FINANCIAR-CONTABILE – CLICK AICI

✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM! ⚠️ CONTABILI PE FACEBOOK ⚠️CLICK AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.
Very Good
    

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Pentru contabilitate și salarizare - recomandăm NextUp " Prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 161/2025 privind modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune precum si a modelului si continutului formularului “Cerere de inregistrare a contractelor...Formularul 168 “Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune” - info ANAF (2025)
error: Conținutul este protejat !!