Companiile trebuie sa trimita Inspectoratelor de Munca si registrul electronic de evidenta a salariatilor si sa contribuie la fondul pentru garantarea creantelor salariale.
Companiile au obligatia ca, de la 1 ianuarie 2007, sa completeze, pe linga carnetele de munca, si registrul electronic de evidenta a salariatilor, pe care il vor trimite Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM), potrivit NewsIn. Aplicatia informatica cu care angajatorii vor trebui sa faca registrul electronic de evidenta a salariatilor a fost publicata inca din 15 decembrie pe pagina de Internet a Inspectiei Muncii si poate fi descarcata gratis de catre angajatori impreuna cu manualul de utilizare a programului. Registrele electronice au ca scop reducerea formalitatilor administrative de evidenta a angajatilor si crearea unei baze de date la nivelul Inspectiei Muncii, care va cuprinde toate contractele individuale de munca. Registrele „pe hirtie“ se vor pastra si se vor arhiva la nivelul angajatorilor. O alta obligatie a angajatorilor va fi si intocmirea unui dosar personal pentru fiecare dintre angajati, cu actele necesare angajarii, contractul individual de munca sau actele referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca. Angajatorii trebuie sa transmita registrul in forma electronica la ITM in termen de 20 de zile de la data angajarii primului salariat sau in termen de cinci zile de la fiecare modificare operata. Refuzul de a transmite registrele ITM-urilor va fi sanctionat cu amenda de la 2.000 la 5.000 de lei.
Se schimba o taxa
Firmele mai au de indeplinit si alta obligatie birocratica, tot de la 1 ianuarie. 0,25% din contributia pe care o platesc la bugetul asigurarilor pentru somaj vor fi orientate pentru infiintarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale. Astfel, angajatorii sint obligati sa contribuie, lunar, cu 0,25% din fondul total de salarii brute la acest Fond de Garantare. Firmele nu vor plati insa mai mult, pentru ca acest procent va fi transferat din contributia pe care acestea o platesc deja la somaj si care a scazut corespunzator, de la 2,50% la 2,25%, incepind cu 1 ianuarie 2007.
Din Fondul de garantare se vor plati salariile restante, compensatiile banesti restante datorate de angajator pentru concediul de odihna neefectuat, dar numai pentru maximum un an de munca, sau compensatiile restante in cazul accidentelor de munca.
-
Amenzi
Antreprenorii care vor prelua prin transfer alte companii sau unitati ale acestora sint obligati, de la 1 ianuarie, sa respecte si sa aplice drepturile cuprinse in contractele individuale sau colective ale angajatilor, in caz contrar putind fi amendati cu minimum 1.500 de lei.