Asa cum v-am informat la finalul anului trecut – în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 882/29.12.2010 a fost publicat Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 2.869/2010 – text integral – prin care au fost aduse o serie de modificări şi completări reglementărilor contabile în vigoare.
– 1. În acest sens au fost aduse modificări şi completări Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr. 3.055/2009 – text integral – pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene în ceea ce priveşte evidenţierea în contabilitate a reducerilor comerciale primite/acordate ulterior facturării, tratamentul contabil al fondului comercial negativ, al mărfurilor şi produselor finite vândute returnate de clienţi, evaluarea creanţelor şi datoriilor în valută, structura bilanţului, a bilanţului prescurtat şi a contului de profit şi pierdere care se întocmesc de persoanele juridice, funcţiunea conturilor etc.
– 2. Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 3.512/2008 – text integral – privind documentele financiar-contabile a fost completat cu prevederi referitoare la înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor economico-financiare. Astfel, prin excepţie de la regula potrivit căreia înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor economico-financiare se efectuează lunar, entităţile care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri sub echivalentul în lei a sumei de 35.000 euro pot înregistra în contabilitate operaţiunile economico-financiare la alte perioade decât lunar, dar nu mai târziu de data pentru care se întocmesc declaraţiile privind impozitul pe profit, respectiv data situaţiilor financiare anuale sau a raportărilor contabile stabilite potrivit legii.
Atenţie! Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea plafonului de 35.000 euro este cel comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar precedent.
PENTRU CURSUL DE SCHIMB VALABIL LA 31.12.2010 – CLICK AICI
– 3. Alte reglementări. Începând cu 1 ianuarie 2011, entităţile care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro nu mai depun la unităţile teritoriale ale Ministerul Finanţelor Publice raportări contabile în cursul exerciţiului financiar. Pentru determinarea plafonului cifrei de afaceri se utilizează cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar precedent.
info via – http://www.finantevalcea.ro/
[…] – Instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare , societăţile de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasiguare, brokerii de asigurare şi/sau reasigurare şi entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private întocmesc situaţii financiare anuale la 31 decembrie în conformitate cu reglementările contabile aplicabile acestora, potrivit Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată. Situaţiile financiare anuale vor fi însoţite de formularele „Date informative”, cod 30, şi „Situaţia activelor imobilizate”, cod 40, în formatul stabilit de aceste instituţii cu atribuţii de reglementare în domeniul contabilităţii. Rezumatul modificarilor aplicabile reglementarilor contabile – incepand cu 01.01.2011 – click aici […]