Dupa cum am precizat si in articolul publicat saptamana trecuta – link – în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 74/28.01.2011, a fost publicat Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 120/2011 privind aprobarea modalităţii de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri/prestările de servicii realizate ocazional, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor „Cerere pentru eliberarea Deciziei privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional”şi „Decizie privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional”.
Astfel, în vederea efectuării plăţii taxei pe valoarea adăugată, persoanele impozabile nestabilite în România şi scutite, în condiţiile art. 154 alin (3) din Codul Fiscal, de la înregistrare conform art. 153 din Codul Fiscal, vor depune „Cerere pentru eliberarea Deciziei privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional”.
Cererea se depune de către persoanele impozabile menţionate mai sus la registratura organului fiscal teritorial în raza căruia a avut loc operaţiunea taxabilă, sau prin poştă, până cel târziu în ultima zi a lunii în care s-au efectuat livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional.
Până cel târziu în data de 10 a lunii următoare celei în care s-a depus cererea, organul fiscal competent va comunica persoanei impozabile nestabilite în România, „Decizia privind modalitatea de plată a taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional”.
Persoana impozabilă nestabilită în România şi care este scutită de obligaţia înregistrării în scopuri de TVA în România, va achita suma reprezentând taxa pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii realizate ocazional, în lei, în numerar, prin decontare bancară sau prin mandat poştal, până cel târziu în data de 25 a lunii următoare celei în care s-au efectuat operaţiunile impozabile.