AcasăReglementari contabileMonografie contabila ajutoare de stat

Monografie contabila ajutoare de stat

In conformitate cu Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3055/2009 – text integral, la punctul 234 subvenţiile aferente activelor reprezintă subvenţii pentru acordarea cărora principala condiţie este ca entitatea beneficiară să cumpere, să construiască sau să achiziţioneze active imobilizate.

Conform punctului 236 din reglementările contabile menţionate mai sus, subvenţiile se recunosc, pe o bază sistematică, drept venituri ale perioadelor corespunzătoare cheltuielilor aferente pe care aceste subvenţii urmează să le compenseze. În cazul în care nu au fost încă efectuate, subvenţiile primite nu reprezintă venituri ale acelei perioade curente.

În conformitate cu punctul 237 din aceleaşi reglementări contabile, subvenţiile nu trebuie înregistrate direct în conturile de capital şi rezerve. Subvenţiile pentru active, includ subvenţiile nemonetare la valoare justă, se înregistrează în contabilitate ca subvenţii pentru investiţii şi se recunosc în bilanţ ca venit amânat (contul 475 ˝Subvenţii pentru investiţii˝).

Venitul amânat se înregistrează în contul de profit şi pierdere pe măsura înregistrării cheltuielilor cu amortizarea sau casarea ori cedarea activelor.

Potrivit punctului 238 din reglementările contabile, restituirea unei subvenţii referitoare la un activ se înregistrează prin reducerea soldului venitului amânat cu suma rambursabilă.

Potrivit funcţiunii conturilor prevăzută la Capitolul 7 din Reglementările contabile conforme cu directivele europene, parte componentă a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3055/2009, subvenţiile pentru active şi subvenţiile pentru venituri se înregistrează în contabilitate prin următoarele articole contabile:

a) Subvenţii aferente activelor:

– recunoaşterea dreptului de a încasa subvenţia:

445 Subvenţii = 475 Subvenţii pentru investiţii

– încasarea subvenţiei:

5121 Casa la bănci în lei = 445 Subvenţii

– achiziţionarea activului imobilizat, finanţat din subvenţie:

2XX Conturi de active imobilizate = 404 Furnizori de imobilizări

– achitarea furnizorului de imobilizări:

404 Furnizori de imobilizări = 5121 Casa la bănci în lei

– înregistrarea amortizării lunare a imobilizării:

6811 Cheltuieli de exploatare = 281 Amortizări privind privind amortizarea imobilizărilor imobilizările corporale
şi concomitent,

– recunoaşterea venitului aferent subvenţiei:

475 Subvenţii pentru investiţii = 7584 Venituri din subvenţii pentru
investiţii

În conformitate cu regulile de evidenţiere în contabilitate a operaţiunilor derulate de societatea comercială, responsabilitatea privind evidenţierea corectă revine conducerii care trebuie să dispună aprobarea de politici contabile pentru operaţiunile derulate: art. 142 alin (2) lit. b) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi art. 10 din Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3055/2009.

via

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!