Pe perioada esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, acordata de organul fiscal conform OUG nr. 29/2011 – text integral – contribuabilii beneficiaza de amânarea la plata a penalitatilor de întârziere. Sub acest regim de amânare se include si un procent de 50% din majorarile de întârziere.
În situatia în care sumele esalonate la plata se sting în totalitate conform graficelor de esalonare la plata si sunt respectate conditiile de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata (art. 10 alin. 1 din OUG nr. 29/2011), odata cu decizia de finalizare a esalonarii la plata organul fiscal emite si decizia prin care se anuleaza penalitatile de întârziere si majorarile de întârziere amânate la plata.
Pierderea valabilitatii esalonarii la plata atrage pierderea valabilitatii amânarii la plata a penalitatilor de întârziere si a majorarilor de întârziere. În acest caz, odata cu decizia de constatare a pierderii valabilitatii esalonarii la plata, organul fiscal comunica contribuabilului si decizia de pierdere a valabilitatii amânarii la plata a penalitatilor de întârziere si a majorarilor de întârziere.
Garantiile constituite conform OUG nr. 29/2011 trebuie sa acopere si penalitatile de întârziere, precum si majorarile de întârziere amânate la plata. În situatia în care esalonarea la plata îsi pierde valabilitatea, garantiile se executa si în contul penalitatilor de întârziere si majorarilor de întârziere amânate la plata.
Baza legala – art.171 din OUG nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, introdus prin OG nr. 30/2011 – text integral – pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale, articol în vigoare începând cu 17 septembrie 2011.