Se colecteaza TVA pentru sumele incasate din organizarea examenelor de primire in avocatura? Se pare ca da, dupa cum reiese dintr-un raspuns oficial dat de ANAF. Speta pate fi extinsa si in cazul altor organisme profesionale. Iata si motivatia mai jos.
Pentru ca o operatiune sa fie impozabila in Romania trebuie sa fie indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 126 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si anume:
* operaţiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată;
* locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 132 şi 133 din Codul fiscal;
* livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, acţionând ca atare;
* livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte dintr-o activitate economica.
Conform art. 127 alin. (1) din Codul fiscal, este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.
Activitatile economice, astfel cum sunt definite la alin. (2) al aceluiasi articol, cuprind activităţile producătorilor comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate.
In ceea ce priveste tarifele incasate de la participantii la examenele de admitere in avocatura, precizam ca acestea sunt purtatoare de TVA, intrucat reprezinta contravaloarea unei prestari de servicii care indeplineste conditiile pentru a fi considerata impozabila din punct de vedere al TVA, respectiv:
– prestarea de servicii se efectueaza contra plata;
– locul prestarii din punct de vedere al TVA este considerat a fi in Romania;
– prestarea este realizata de o persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, intrucat realizeaza activitati economice si a depasit plafonul pentru intreprinderi mici;
– organizarea de examene de catre o asociatie profesionala, generatoare de venituri, reprezinta o activitate economica, in sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal.
Prin urmare, nu suntem de acord cu interpretarea domnului expert contabil, conform careia veniturile obtinute din organizarea examenelor nu sunt purtatoare de TVA.
Sursa – www.anaf.ro