Declaraţia se completează în cazul asocierilor fără personalitate juridică, constituite între persoane fizice, care realizează venituri din activităţi independente — comerciale şi profesii libere, inclusiv din activităţi adiacente, precum şi din activităţi agricole.
Asocierile care obţin venituri de natura celor mai sus menţionate din mai multe surse depun câte o declaraţie estimativă pentru fiecare sursă, respectiv pentru fiecare categorie de venit. Declaraţia se completează de către asociatul desemnat prin contract să raspundă de îndeplinirea obligaţiilor asocierii faţă de autorităţile publice. Declaraţia se depune de către:
— asocierile care încep o activitate în cursul anului fiscal, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului;
— asocierile care în anul anterior au realizat pierderi şi cele care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cele care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior, odată cu declaraţia anuală de venit.
Declaraţia nu se depune de către:
— asocierile fără personalitate juridică, constituite între persoane fizice, care realizează venituri din activităţi
independente pentru care impozitul se percepe prin reţinere la sursă de către plătitorii de venituri: cazul veniturilor comerciale obţinute în baza contractelor de consignaţie, de agent, de comision sau de mandat comercial; cazul veniturilor din profesii libere realizate din activităţi de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară; cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală;
— asocierile constituite între persoane fizice şi persoane juridice, care nu dau naştere unei persoane juridice, care realizează venituri din activităţi independente.
Declaraţia se completează înscriind cu majuscule, citeţ şi corect datele prevăzute în formular, în două exemplare:
— originalul se depune la organul fiscal la care asocierea este înregistrată în evidenţa fiscală;
— copia se păstrează la domiciliul fiscal al asocierii, împreună cu celelalte documente privind activitatea acesteia.
Declaraţia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal prin scrisoare recomandată.
Declaraţia se pune gratuit la dispoziţia asociatului care răspunde de îndeplinirea obligaţiilor asocierii faţă de autorităţile publice, la solicitarea acestuia.
I. DATELE DE IDENTIFICARE A ASOCIERII FĂRĂ PERSONALITATE JURIDICĂ
Se completează: denumirea asocierii şi adresa domiciliului fiscal al asocierii.
Cod de identificare fiscală — se înscrie codul de identificare fiscală atribuit asocierii fără personalitate juridică. În cazul în care asocierea fără personalitate juridică este plătitoare de taxă pe valoarea adăugată, codul de identificare fiscală va fi precedat de prefixul „RO”.
II. DATE PRIVIND ACTIVITATEA DESFĂURATĂ
rd. 1. Natura veniturilor — se bifează căsuţa corespunzătoare categoriei de venituri care urmează a se realiza în anul fiscal de impunere.
rd. 2. Tipul asocierii fără personalitate juridică — se bifează căsuţa corespunzătoare tipului asocierii.
rd. 3. Sediul — se completează adresa sediului acesteia sau locul unde se desfăşoară efectiv activitatea principală, după caz.
În cazul în care activitatea se desfăşoară prin mai multe puncte de lucru, se completează adresa sediului sau locului principal de desfăşurare a activităţii, după caz.
rd. 4. Obiectul principal de activitate — se înscriu obiectul principal de activitate prevăzut în autorizaţie sau în contractul de asociere, precum şi codul CAEN al activităţii desfăşurate.
rd. 5. Documentul de autorizare — se înscriu numărul şi data eliberării documentului de autorizare care atestă dreptul asocierii de a desfăşura activităţi economice pe teritoriul României, precum şi organul emitent.
rd. 6. Contractul de asociere — se înscriu numărul sub care contractul de asociere a fost înregistrat la organul fiscal, precum şi data înregistrării acestuia.
rd. 7. Număr asociaţi — se înscrie numărul de persoane care fac parte din asociere.
rd. 8, 9. Nume şi prenume responsabil asociere desemnat prin contract — se înscriu numele şi prenumele responsabilului desemnat prin contract să răspundă pentru îndeplinirea obligaţiilor asocierii, precum şi numarul de telefon/fax, e-mail ale acestuia.
rd. 10. Perioada de funcţionare — se înscrie data începerii şi încetării activităţii, conform contractului de asociere.
III. VENIT ESTIMAT
rd. 1. Venit brut estimat — se înscrie suma reprezentând veniturile în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură estimate a se realiza de către asociere în anul fiscal în curs.
rd. 2. Cheltuieli deductibile estimate — se înscrie suma reprezentând cheltuielile estimate a se efectua în anul fiscal în curs în vederea realizării venitului brut estimat.
rd. 3. Venit net estimat — se înscrie suma reprezentând venitul net estimat a se realiza în anul fiscal în curs, determinată ca diferenţă între venitul brut estimat şi cheltuielile deductibile estimate, respectiv diferenţa dintre suma înscrisă la rd. 1 şi suma înscrisă la rd. 2.
IV. TABELUL „DISTRIBUŢIA VENITULUI NET ESTIMAT PE ASOCIAŢI”
col. 1. Nume şi prenume asociat — se înscriu numele şi prenumele asociaţilor, conform contractului de asociere.
col. 2. Cod numeric personal/Număr de identificare fiscală — se înscrie codul numeric personal din actul de
identitate al fiecărui asociat sau numărul de identificare fiscală atribuit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu ocazia înregistrării fiscale, după caz.
col. 3. Domiciliul — se completează adresa domiciliului fiscal.
col.4. Cota de distribuire a venitului net estimat la nivelul asocierii — se înscrie cota procentuală de participare, corespunzătoare fiecărui asociat, la veniturile şi pierderile asocierii, conform contractului de asociere.
col. 5. Venit net estimat distribuit — se înscrie, pentru fiecare asociat, suma venitului net estimat a se realiza în anul fiscal în curs, conform contractului de asociere.
rd. Total — se înscrie suma obţinută prin cumularea venitului net estimat, distribuit pe asociaţi. Suma astfel calculată va fi egală cu cea înscrisă la rd. 3 „Venit net estimat” de la cap. III „Venit estimat”.
SURSA – Instructiuni de completare a formularului 223 „Declaraţie privind veniturile estimate pentru asocierile fără personalitate juridică, constituite între persoane fizice”, cod 14.13.01.13/1i – anaf.ro
[…] 15 de zile de la data începerii activităţii, precum şi Declaraţia privind veniturile estimate Formular 223 . Dar retineti si urmatoarele: – Depuneţi, până pe 15 martie, Declaraţia anuală de venit […]